Neden orgazm bizi iyi hissettiriyor?

Northwestern Üniversitesi’nden nörobilimci Dr. Adam Safron, beyindeki ritmik uyarımlarla beyin aktivitelerinde yarattığı değişimi eşleştirmeyi başardı.
Neden orgazm bizi iyi hissettiriyor?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Dailymail’de yer alan habere göre, Dr. Safron  “Seks zevkli duyumların ve duygusal bağlantıların kaynağıdır, fakat, arkasında, aslında değişim gösteren bir bilinç hali var.”  diyerek açıklıyor. Bu eşsiz nitelikteki trans hali, Dr Safron’un ilişkili diğer çalışmalarla ve literatürle bağlantılı taramaları sonucunda, ritmik seksüel aktivitelerinin beyin ritilerini etkileme olasılığına dair bir modeli ortaya çıkarttı.

Dr. Safron’un modeline göre, belirli bir hızda ve belirli bir şekilde belirli sinirlere uyarıcı gönderdiğinde tekrar nöronlara odaklanması üzerine kurulu bir süreç bulunuyor. Bu süreç “nöral sürüklenme” olarak adlandırılıyor. Neticede, eğer uyarım uzun bir süre devam ederse, beyinle olan senkronizasyon sonucu, bizi olduğumuzdan çok daha fazla bir odaklanmaya götürecek şekilde beyin boyunca yayılabilir ve bu orgazm mekanizmasını tetikleyen yeterli bir deneyim yoğunluğunda kritik öneme sahip olabilir.

Dr. Safron’un önceki çalışması, cinsel tercihlerin nöral temellerine odaklanmıştı.  Kendisi orgazmın bu çalışmasıyla ilgisi olduğunu söylüyor, çünkü orgazm, tercihlerin şekillenmesinde çok önemli bir role sahip en güçlü ödüllerden biri.

“Bu araştırmadan önce, biliyorduk ki insanlar orgazm olduğunda, beyinde hangi bölgede aktif ışıma yarattığını biliyorduk ve insan olmayan hayvanlarda, hormonal ve nörokimyasal faktörler hakkında da birçok bilgiye sahiptik, ancak insanlara bunu yapmasına yol açtıran seks ve orgazm hissi hakkında gerçekten bilgi sahibi değildik.. Bu çalışma mekanistik düzeyde bu ayrıntıyı sağlamak üzerine oluşturuldu.”
RİTİM DUYGUSU PARTNERİ UYARMAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Dr. Safron’u şaşırtan bulgulardan biri de seksüel doruk, nöbetler, müzik ve dans arasında paralellikler bulunması: “Senkronizasyon, beyindeki sinyal yayılması için önemli, çünkü nöronlar, eğer zamanın dar penceresinde birçok kez uyarıma uğramışlarsa yanma olasılıkları çok fazladır.”

Aksi takdirde, sinyallerde, toplanmaktan ziyade, mekanizmayı sıfırlayan bozulma baş gösteriyor. Dr. Safron, ” Bu durum, daha sonra beni, ritmik sürüklenmenin orgazm eşiğini aşmamızı sağlayan birincil mekanizma olduğu hipotezine götürdü.” diyor.

Dr. Safron, araştırması için, seksüel işleyişi geliştirmekle ilişkili olarak, insanların motivasyonunda cinselliğin ritmik yönlerinin daha fazlasını aramasına teşvik edici uygun bir yön olduğunu belirtiyor. “Bu fikir, seksüel deneyimlerin bazı antik açılardan trans durumları gibidir ve modern nörobilim anlayışı tarafından desteklenmektedir. Teorik olarak, bu insanların cinselliği görme biçimi değiştirebilir. Sadece deneyimlerin doğasında değil, aynı zamanda evrimsel olarak potansiyel çiftleşme için ritim tutma yeteneğinin insanlığın formda kalma testi olarak görülebilecek şekilde, seksüel aktivitelerin müzik ve dansla benzerlik göstereceğini beklemiyordum.”

Safron, ritmik şarkı ve dansın neredeyse çiftleşmenin  evrensel parçası olduğunu belirtiyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL