NEDEN SUSARIZ?

Susamak, tiroid bezinin ağız yoluyla bize ulaştırdığı bir mesaj olup; sulanmaya ihtiyacın var anlamını taşımaktadır.
Neden susarız?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Susamadan su içmek sağlık açısından büyük önem taşıyor. İlçapedia'dan Kübra Özden'in yazısına göre, bir günde ne kadar su içilmeli sorusu kulaktan dolma bilgiler veya bilimsel olmayan yöntemlerle cevaplanmaktadır. Sağlıklı bir yetişkinin 1 günde ortalama 8 veya 9 bardak su tüketmesi önerilir. Ancak 1 günde içmeniz gereken doğru su miktarını bilimsel yöntemlerle hesaplayarak bulabilirsiniz.

 

Çünkü içilmesi gereken su miktarı kişiden kişiye, bulunulan ortama veya yapılan işe göre değişmekte. Soğuk bir iklimde daha durağan bir çalışma tarzı olan biri ile sıcak iklimde kas gücü ile çalışan bir kişinin günlük su ihtiyacı çok farklıdır.

 

Günde nekadar su içilmeli

 

1 kişinin günlük su ihtiyacı pek çok farklı etkene bağlıdır: Kişinin sağlık koşulları, günlük aktiviteleri ve yaşadığı iklim.

 

Her ne kadar herkese hitap eden standart bir formül olmasa da, herkesin kendi vücudunun ihtiyacı olan sıvı miktarını bilmesi 1 günde ne kadar su tüketmesi gerektiğinin saptanmasında yardımcı olacaktır. Yetişkinlerde bu miktarın vücut ağırlığının %3'üne yakın olması gerekir. Yani 100 kg olan bir kişi günde 3 litre, 50 kg olan bir kişi ise günde ortalama 1.5 litre su tüketmelidir. 0.03 çarpanını kilonuz ile çarparak ortalama su ihtiyacınızı bulabilirsiniz.

 

Suyun Sağlığa Faydaları

 

Su; insan vücudunun başlıca kimyasal bileşeni olup, vücut ağırlığının %60’ını oluşturur. Vücuttaki bütün sistemler suya bağlıdır. Örneğin su organlardaki toksinleri vücut dışına atar, hücrelere besin taşır ve kulak, burun, boğazda bulunan dokular için nemli bir ortam sağlar.

 

Su eksikliği dehidrasyona yol açabilir. Dehidrasyon, vücuttaki normal fonksiyonları sürdürmek için yeteri kadar su tüketilmeyen durumlarda görülür. Hafif dehidrasyon vücudun enerjisini tüketebilir ve kişinin yorgun düşmesine sebep olabilir.

 

Ne Kadar Suya İhtiyacınız Var?

 

Her gün nefes alıp verme, terleme, idrar yapma ve bağırsak hareketleri sırasında su kaybedilir. Vücudun gerektiği gibi çalışabilmesi için kaybedilen suyun içecek ve su içeren besinler tüketilerek yerine konması gerekir.

 

Genel olarak doktorlar ılıman iklimde yaşayan sağlıklı bir yetişkinin 1 günde ortalama 8 veya 9 bardak su tüketmesini önerirler. 1 günde içmeniz gereken su miktarını en genel olarak aşağıdaki şekilde hesaplayarak bulabilirsiniz:

 

Yerine koyma yaklaşımı: 1 günde yetişkinler tarafından çıkarılan idrar miktarı ortalama 1,5 litredir (yaklaşık 6,3 bardak). Solunum, terleme ve bağırsak hareketleri sırasında da 1 günde hemen hemen 1 litre (yaklaşık 4 bardak) su kaybedilir. Yiyecekler genellikle vücuda alınan toplam sıvı miktarının %20’sini sağlar. Dolayısıyla günlük normal beslenme ile birlikte günde 2 litre (8 bardaktan çok az daha fazla) su veya diğer içeceklerden tüketilirse kaybedilen sıvı yerine konulabilir.

 

Günde 8 bardak su: Diğer bir yaklaşım ise günde 8 bardak su içmektir. 200-250 ml su bardağı ile günde 8 bardak su yaklaşık 1.6 – 2 litredir. Günde 8 bardak dolusu sıvı tüketimi bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da birçok insan kolay uygulanabilir olması nedeni ile bu uygulamayı tercih eder. Geri sayım yaparak bu yöntem kolayca ve yanlışsız uygulanabilir.

 

Sağlıklı Olarak Hidrat Kalmak

Yalnızca susadığınızda su içmeniz gerektiğine karar vermek genellikle iyi bir fikir değildir. Susadığınız anda zaten vücudunuzda hafif dehidrasyon başlamış olur. Dolayısıyla susamadan önce su içmek daha sağlıklı bir alışkanlıktır. Bunun ötesinde yaşlandıkça vücudun dehidrasyonu hissetme ve beyne susama sinyali göndermedeki duyarlılığı daha düşük seviyelere iner.

 

Diğer yandan aşırı derece susama ve idrar yapımındaki artış ciddi bir rahatsızlığın belirtileri olabilir. Eğer kişiler bu belirtilerden herhangi birini kendilerinde görürse doktorlarına bildirmelidir.