Netanyahu: Eğer askerlerimizi savaş suçları işlemekle itham edebileceğinizi sanıyorsanız, bu ikiyüzlülüktür

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'de başlattığı kara harekâtının 'Hamas'a karşı uzun ve zorlu geçecek bir savaşın' ikinci aşaması olduğunu söyledi.
Netanyahu: Eğer askerlerimizi savaş suçları işlemekle itham edebileceğinizi sanıyorsanız, bu ikiyüzlülüktür
2023-10-29 13:10:25   Güncelleme: 2023-10-29 13:10:25    

Cumartesi gecesi Tel Aviv'de bir basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, İsraillilere 'uzun ve zorlu' bir saldırıya hazırlanmalarını söyledi ve harekâtı ülkenin 1948'den bu yana verdiği 'ikinci bağımsızlık savaşı' olarak tanımladı.

Netanyahu gazetecilere yaptığı açıklamada 'Bu, Hamas'ın yönetim ve askeri kabiliyetlerini yok etmek ve rehineleri eve getirmek gibi hedefleri açık olan savaşın ikinci aşamasıdır' dedi. Netanyahu, 'Kara harekâtının genişletilmesini oybirliğiyle onayladık... Amacımız tektir: cani düşmanı yenmek. 'Bir daha asla' dedik ve yineliyoruz: 'bir daha asla, şimdi'' dedi. 

Genişleyen savaşı, İsrail'in 'ikinci bağımsızlık savaşı' olarak tanımladı. 

İsrail Başbakanı, 'Daha sadece başlangıç aşamasındayız. Düşmanı yer üstünde ve yer altında yok edeceğiz' ifadelerini kullandı. 

'Biz dünyanın en ahlaklı ordusuyuz'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP İstanbul İl Örgütü’nün düzenlediği ‘Büyük Filistin Mitingi’nde yaptığı konuşmada, 'İsrail, seni savaş suçlusu olarak ilan ediyoruz' demişti.

Netanyahu ise açıklamasında Erdoğan'a atıfta bulunmadan, 'Bizi savaş suçları işlemekle itham etmeyin. Eğer askerlerimizi savaş suçları işlemekle itham edebileceğinizi sanıyorsanız, bu ikiyüzlülüktür. Biz dünyanın en ahlaklı ordusuyuz' ifadelerini kullandı.

İsrailli askeri yetkililer askerlerin ve zırhlı araçların Cuma gününden bu yana Gazze'nin kuzeyinde faaliyet gösterdiğini doğruladı ancak kara operasyonlarındaki tırmanışı 'işgal' olarak nitelendirmekten kaçındı.

İsrail ordusu şimdiye kadar kara operasyonlarını, kuvvetlerinin yerleşim bölgesine yaptığı kısa süreli saldırılarla sınırlandırmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi; sivil kayıplar, bölgesel tırmanma ve Hamas'ın elindeki esirlerin güvenliğiyle ilgili endişeler nedeniyle İsrail'i büyük bir kara saldırısı başlatmayı ertelemeye çağırdı.