New York Times cihatçılığa soyundu! Esad'a füzelerle saldırın...

New York Times'ta yayınlanan bir yazıda, 'Esad'ı İHA'lar ve füzelerle cezalandıralım.' denildi.
New York Times cihatçılığa soyundu! Esad'a füzelerle saldırın...
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

New York Times'ta (NYT) Dennis B. Ross ve Andrew J. Tabler imzasıyla çıkan yazıda da "Esad'ın cezalandırılması" istendi.

Ross, bir zamanlar Obama'ya Ortadoğu danışmanlığı yapmış isimlerden birisi.

Yazarlara göre, Obama yönetiminin Suriye'deki terörist grupları yok etme planı herkes tarafından paylaşılsa da, birçok kusur barındırıyor. Yazarlar, bu plana Pentagon, CIA ve Dışişleri Bakanlığı'nda birçok kişinin karşı olduğunu ileri  sürüyorlar.

Ross ve Tabler'e göre Obama'nın planı, yalnızca Halep'teki cihatçıların kuşatma altına alınmasına neden olmadı, aynı zamanda mültecilerin ve terörist grupların Türkiye'ye doğru ittirilmesine sebep oldu.

"Birleşik Devleti, bunu Bay Esad ve müttefiklerine karşı daha sert bir çizgi izlemek için fırsat olarak görmeli" diye yazarlar, ABD ile Rusya arasındaki görüşmelerin çok sayıda boşluğa sahip olduğunu, özellike Nusra Cephesi-"ılımlılar" ilişkilerinin muğlaklığı nedeniyle Esad ve müttefiklerinin "ılımlıları" vurmaya devam ettiğini belirtiyorlar.

Esad yönetiminin insan kaynakları eksiği nedeniyle "kırsaldaki Sünni bölgeleri, Şii milisler ve Hizbullah'a bıraktığını" ileri süren yazarlar, bu "gaddar mezhepçi grupların" Nusra Cephesi ile "Sünni isyancıları" Türkiye'ye kaçmaya zorlayacağını ve bunun da "terör tehdidi"ni Batı'ya daha da yaklaştıracağını söylüyorlar.

Beyaz Saray'ın Rusya ile ateşkes süresince yaptığı işbirliğinin yalnızca Esad ve müttefiklerine yaradığını savunan yazarlar, Obama'nın Putin'in Suriye'deki Rus varlığını azaltacağına inanmış göründüğünü, ancak kendilerinin bundan şüphe duyduklarını vurguluyorlar.

Yazarlar bu nedenle, Suriye hükümetinin İHA ve cruise füze saldırıları ile cezalandırılmasını öneriyorlar. Rusya ile gerilimi artırmamak için de, Rus askerlerinin bulunmadığı havaalanlarının, üslerin ve topçu pozisyonlarının hedeflenmesini istiyorlar.

Yazarlara göre bu saldırının gerekçesi, Esad yönetiminin "ateşkesi bozması" olacak.

Ross ve Tabler'in yazısı, "ABD'nin, Esad ve Putin'in anladığı dilden konuşmasının zamanı geldi" sözleri ile sona eriyor.