Nihat Kazanhan'ın davası 8 Nisan’da!

Nihat Kazanhan’ın öldürülmesine ilişkin ertelenen duruşma 8 Nisan’da, Cizre’de görülecek.
Nihat Kazanhan'ın davası 8 Nisan’da!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

14 Ocak 2015’te Cizre’de, 12 yaşında kolluk güçleri tarafından öldürülen Nihat Kazanhan’la ilgili davanın beşinci duruşması 8 Nisan’da gerçekleşecek.

Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da görülecek dava çocuk hakları alanında simge davalardan biri haline geldi.

Dava özellikle çocukların yaşam hakkı ihlallerinde görülen cezasızlık politikasının sona erdirilmesi için önem taşıyor.

Kazanhan’ın öldürülmesiyle ilgili davanın 12 Şubat’taki duruşması Cizre’de sokağa çıkma yasağı olduğu için yapılamamıştı.
Ne olmuştu?

12 yaşındaki Nihat Kazanhan Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015’te polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazanhan’ın ölümünde polisin sorumluluğu olmadığını iddia etmiş ancak kısa süre sonra Nihat’ın polislerce öldürüldüğüne dair polis kamerası görüntüleri basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Olay günü görev yapan özel harekat polislerinden H.V. Kazanhan’ın ölümünden sorumlu tutularak 29 Ocak’ta Mardin’de tutuklandı. Aynı polis daha sonra olayla ilgili Cizre Cumhuriyet Savcısı ve Cizre Sulh Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadede Nihat’ı bir başka polisin vurduğunu söyleyince tahliye edildi.

Suçlanan diğer polis memuru M.N.G. tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi.

Nihat vurulurken olay yerinde bulunan ve tutuklanıp serbest bırakılan polis ve diğer üç polis memuru hakkında da Cizre Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘kamu görevlisinin suçu bildirmeme’ suçuyla dava açıldı.

Ancak Nihat’ın avukatları bu karara itiraz etti ve itiraz kabul edilerek olayla ilgili suçlanan ilk polis memurunun da “kasten insan öldürme”den yargılanmasına karar verildi.

Sanık polisler savunmalarında ağızbirliği edercesine avukatların sorularına; bir çocuğun ölümüyle ilgili “Bilmiyorum, hatırlamıyorum, görmedim” yanıtları vermişlerdi.

11 Aralık 2015'te Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dördüncü duruşmada tutuksuz yargılanan dört polisin tutuklanmasına dair talep de tek tutuklu sanık polis memuru M.N.G.’nin tahliyesine dair talep de reddedildi.

Sanık polisler duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla katıldı.

Mahkeme Nihat’ı öldüren silahın teknik bilgilerinin öğrenilmesi için bilirkişiye rapor yazılması ve ham görüntülerin de incelenmesi yönünde karar almış ve bir sonraki duruşmayı 12 Şubat’a ertelemişti.

Ancak o tarihte Cizre’de sokağa çıkma yasağı olduğu için duruşma yapılamadı.
Cezasızlık raporu

Gündem Çocuk Derneği’nin Çocuk Hak İhlallerinde Cezasızlık Raporu’nda, “gerek kurum bakımından gerekse polis şiddeti sebebiyle yaşam hakkı ihlal edilen, işkence ve kötü muameleye uğrayan çocuklara ilişkin olarak, talimatı verenler bakımından cezalandırma hiç sözkonusu olmamıştır” deniliyordu.

Bianet



 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü