Nijer’de darbe: Cumhurbaşkanı gözaltına alındı, darbe ilanı ulusal televizyondan duyuruldu

Batı Afrika ülkesi Nijer’de ordu, darbe ilanını televizyondan duyurdu. Duyuruda anayasanın lağvedildiği, tüm kurumların askıya alındığı ve sınırların kapatıldığı açıklandı.
Nijer’de darbe: Cumhurbaşkanı gözaltına alındı, darbe ilanı ulusal televizyondan duyuruldu
2023-07-27 14:36:54   Güncelleme: 2023-07-27 15:22:25    

Haberin Videosu için tıklayın

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan çarşamba gecesi yapılan duyuruda, Nijer lideri Mohamed Bazoum ile bir telefon görüşmesi yapıldığı açıklandı. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Bazoum’a Nijer demokrasisine olan 'sarsılmaz' desteğini ilettiği belirtildi. İktidarı zorla ele geçirme ve anayasal düzeni yıkma çabalarının kınandığı ifade edildi.

BBC’nin haberinde, Nijer Devlet Başkanı Bazoum’un çarşamba günü erken saatlerden bu yana başkanlık muhafız birlikleri tarafından rehin tutulduğu yazıldı.

Nijer Ordusu’nun sözcüsü Albay Amadou Abdramane, çarşamba günü televizyonda yaptığı açıklamada, arkasında dokuz üniformalı askerle birlikte Fransızca konuşarak şunları söyledi:

'Bizler, savunma ve güvenlik güçleri, Ulusal Vatanı Koruma Konseyi olarak, bildiğiniz rejime son vermeye karar verdik.'

Güvenlik durumunun kötüleşmesi ve hükümetin ekonomik ve sosyal düzeyde kötü yönetiminin rejimi sonlandırma kararında etkili olduğu ifade edildi.

Görevden alınan kişilerin fiziksel ve ahlaki bütünlüğüne insan hakları ilkelerine uygun olarak saygı gösterileceği açıklanan duyuruda, Nijer’in önceden verilen tüm taahhütlere saygı gösterileceği ifade edildi.

Bir sonraki duyuruya kadar yerel saatle 22.00'den 05.00'e kadar gece sokağa çıkma yasağı uygulanacağı açıklandı.

Askerlerin televizyondaki açıklamasından sonra ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Bazoum'un serbest bırakılması çağrısında bulundu.

O sırada Yeni Zelanda’da bulunan Blinken, 'bunun açıkça iktidarı zorla ele geçirme ve anayasayı ihlal etme çabası' olduğunu söyledi.

Nijer’de hem El Kaide hem de IŞİD’e bağlı militan grupların faaliyet gösterdiği, geçmişte meydana gelen cihatçı isyanlarla ülkenin hâlâ boğuştuğu belirtildi.

Bazoum’un Batı Afrika’daki İslamcı militanlığa karşı Batılı ülkelerin kilit müttefiklerinden biri olduğu ifade edildi.

Nijer’in 1960'da Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana dört darbenin yanı sıra çok sayıda darbe girişimi yaşadığı belirtildi.