EKOLOJİ - Nükleer atıklar yasadışı şekilde çıkarılıyor!

EKOLOJİ - 'Halkın sağlığı yok sayılıyor'
Nükleer atıklar yasadışı şekilde çıkarılıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Nükleer atıklar hayvan ve insan sağlığı için büyük tehlike taşıyor. DİHA'nın haberine göre, İzmir’in Gaziemir ilçesinde bulunan Kurşun Fabrikası’nda, nükleer atıkların yasadışı şekilde çıkarıldığını belirten EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Arif Ali Cangı, ilgili kurumların görevlerini yerine getirmeyerek halkın sağlığının hiçe sayıldığını ifade etti.

 

İzmir'in Gaziemir ilçesi Emrez Mahallesi'nde yer alan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası arazisinde 2007 yılında tespit edilen radyoaktif atıklar, 2012 yılında kamuoyuna açıklanmasına rağmen Mayıs 2014'te temizlenmeye başlamıştı. Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) gözetim ve denetiminde İzmirli Turanlar Çevre A.Ş. firması tarafından yürütülen temizleme çalışması ise alanda bulunan nükleer atıkların Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılmadan ve insan sağlığı gözetilmeden gelişi güzel temizlenmesine karşı mahalleliler ve ekoloji örgütleri, geçen yıl temizlenme işlemini durdurulması için durumu yargıya taşıdı.

 

Danıştay ve Yerel Mahkeme, ÇED Raporu yapılmadan toprağın ayrıştırılmasının sağlığa aykırı olduğunu ve temizlenme işleminin durdurulması yönünde karar verdi. Yerel mahkeme kararına ve Danıştay’ın onamasına rağmen, fabrika içindeki toprak yasadışı bir şekilde çıkarıldığı ortaya çıktı. EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi ve açılan davaların hukukçusu Avukat Arif Ali Cangı, Gaziemir nükleer atıklarının nükleer macerada olan ülke için turnusol işlevi gördüğünü söyledi.

 

'Daha önce de mahkeme kararı aykırı biçimde çalışma yapıldı'

 

Alanda bulunan atıkların çevreye etkisi konusunda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda da alanda yaklaşık 10.125 metreküp atık içerikli kirlenmenin olduğu tespitine yer verildiğini hatırlatan Cangı, “Daha önce mahkeme kararına aykırı biçimde çalışma yapıldığı için savcılığa ve İzmir Valiliği'ne başvuru yapmıştık. Şu ana kadar Savcılıktan bir karar gelmedi. Bu görüntüleri ve Danıştay kararını savcılığa yeniden göndereceğiz” diye konuştu. Ülkede henüz nükleer yokken nereden geldiği belli olmayan atıklarla mücadele ettiklerini ifade eden Cangı, “Bir de santral kurulursa ne yapacağız?” diye sordu.

 

'Halkın sağlığı yok sayılıyor'

 

Çevre Bakanlığı’nın sorumluluk Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nda (TAEK) olduğunu TEAK’ın ise ÇED sürecinin işletmenin Çevre Bakanlığı’nın sorumluğunda olduğunu ifade eden Cangı, “Denetimsiz bir şekilde çalışma yapılıyor. Alan bir şekilde temizlenmiş gibi yapılıp kentsel dönüşüm kapsamında yapılaşmaya açılmak isteniyor. İzmir Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü. TAEK ve İzmir Büyükşehir Belediyesi görevlerini yapmıyor. Halkın sağlığı yok sayılıyor” dedi.