Oruç Reis araştırma gemisi Antalya'ya geri döndü

10 Ağustos'tan bu yana Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis araştırma gemisi, beraberindeki donanma gemileriyle birlikte Antalya'ya geri döndü.
Oruç Reis araştırma gemisi Antalya'ya geri döndü
2020-09-13 16:21:10   Güncelleme: 2020-09-13 16:21:10     BBC

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Oruç Reis'in geri dönüşünün olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Bölgede Yunanistan ile son yılların en büyük krizine neden olan araştırma görevi, daha önce üç kez uzatılmıştı.

1 Eylül'de ilan edilen son Navtex'in süresi 12 Eylül Cumartesi günü doldu.

Miçotakis neler söyledi? - Stelyo Berberakis bildiriyor

Selanik kentinde düzenlenen yıllık basın toplantısında soruları yanıtlayan Miçotakis, 'Doğu Akdeniz'deki gerginliği düşürecek bu adımın anlık olmayacağını umut ediyorum. Bu olumlu işaretler devam ettikçe Türkiye ile istikşafi görüşmeleri başlatmaya hazırız' dedi.

Miçotakis sözlerine şöyle devam etti;

'Diyalogtan kaçınmamamız lazım; aramızdaki bu gerginliği arkamızda bırakıp Türkiye ile aramızdaki deniz yetki alanlarını belirleyecek iyi niyetli bir diyalog sürecini başlatmayı arzu ediyorum. Böyle olumlu bir gelişme yalnız Tük/Yunan ilişkilerini değil; Türkiye-AB ilişikilerini de olumlu yönde etkileyecektir.'

Miçotakis bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yüz yüze görüşmeye de hazır olduğunu da söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasında resmen ilan edilmiş deniz yetki alanı anlaşması olmadığını kaydeden Miçotakis, 'Deniz yetki alanları tek taraflı ilan edilemez, ikili anlaşmalarla belirlenir. Biz Türkiye ile böyle bir anlaşma yapmak istiyoruz. Anlaşamazsak Lahey'e (Uluslararası Ceza Mahkemesi) gidelim diyoruz' dedi.