Oy kullanmaya gelen Yeşil Sol Parti ve MHP seçmenleri arasında çatışma: 4 yaralı, 2 kişi gözaltına alındı

Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde Fransa'da oy kullanma işleminin 5'inci günü olaylı geçti. 1 Mayıs’ta Marsilya'da oy kullanmaya gelen Yeşil Sol Parti ve MHP seçmenleri arasında çatışma çıktı. Çatışmalarda 4 kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı; 2 kişi Fransız polisi tarafından gözaltına alındı.
Oy kullanmaya gelen Yeşil Sol Parti ve MHP seçmenleri arasında çatışma: 4 yaralı, 2 kişi gözaltına alındı
2023-05-03 01:24:29   Güncelleme: 2023-05-03 01:24:29    

VOA Türkçe'den Arzu Çakır'ın aktardığına göre ilk olay, Parc Chanot yakınlarındaki Marsilya'nın 8. bölgesinde bulunan bir sandık merkezinde saat 14.30 civarında çıktı. Kavgada yaralanan dört kişi Timone hastanesine nakledildi. Polis, iki grup arasındaki çatışmaya son vermek için göz yaşartıcı gaz kullanmak zorunda kaldı.

İkinci çatışma ise akşam saatlerinde patlak verdi. Günün sonunda güvenlik güçlerinin varlığına rağmen çatışmaların yaşanması üzerine polis 2 kişiyi tutukladı.

Çıkan olaylar nedeniyle oy kullanma işlemine ara verildi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, çevik kuvvet ekipleri çatışmaya müdahale ederken, Fransız polisi de sandıkların etrafını sararak, sandık güvenliğini sağladı.

Görgü tanıklarının aktardıklarına göre, çatışmalar 1 Mayıs yürüyüşünden toplu olarak gelen bir grup Kürt gencin Kürtçe sloganlar atarak seçim kuyruğuna yaklaşması üzerine, kuyrukta bulunan MHP'li bir grup 'bozkurt' işaretiyle karşılık verdi. Bunun üzerine önce büyük bir çatışma, ardından da yer yer arbedelerin yaşandığı belirtildi.

'Kürtçe sloganlarla geldiler' iddiası

VOA Türkçe'ye bilgi veren Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ı destekleyen grubu temsil eden Tahsin Tek, 'PKK'lılar, 1 Mayıs gösterilerinden çıkıp, Kürtçe 'savaş her yerde' gibi bir anlama gelen sloganları atarak, seçim kuyruğuna ilerleyince, bizim arkadaşlarımız da müdahale etmiş. Bunun üzerine karşılıklı bağırışmalar olmuş ve olay büyüyünce sopalarla kavga çıkmış. Sandığa yapılan bu tür müdahaleler kabul edilemez. Orası Türkiye seçimleri için kurulan bir sandık. Arkadaşlarımızın bu tavırları kabul etmesi mümkün değil. Provokasyon tümüyle PKK'lılardan geliyor, bizimkiler de tabi sessiz kalmıyorlar bu duruma' diye anlattı.

'Slogan atıldığı bilgisi bize ulaşmadı'

Yeşil Sol Parti temsilcisi Yusuf Şahin ise, 'Bizim arkadaşların 1 Mayıs'tan toplu geldiği doğru ama slogan attıkları doğru değil. Bize böyle bir bilgi ulaşmadı. Herşey konsolosluğun kamerasında kayıtlı. Bizim grubu gören müşahit MHP'liler, dışarı çıkıp bizim arkadaşlara bozkurt işareti yapıyorlar, slogan atıyorlar. Bizimkiler karşılık verince olay büyüyor. Park ettikleri arabaların içinde, sopaları çıkararak bizimkilere saldırıyorlar ve kavga büyüyor, polis müdahale ediyor, yaralananlar oluyor. Ardından MHP'liler gidiyor, Marsilya dışından adam toplayıp geliyorlar ve yeniden kavga çıkıyor. Polis müdahale edince, onlar kaçıyor, bizim gençler de kovalamaya kalkıyor. Bunun üzerine bizimkilerle Fransız polisi arasında kavga çıkıyor. Bunların hepsi de konsolosluk ve polis kameralarında sabit' dedi.

Zaman zaman her partiden gencin hatalı davrandığını ancak kendilerinin müdahale ettiklerini belirten Yeşil Sol Parti temsilcisi Şahin, 'Hangi taraftan gelirse gelsin, biz bu olayların olmasını asla kabul etmeyiz. Grubumuza da yazdık, partimizin tüm birimlerine ilettik. Bu tür olaylar olursa, önce biz müdahale ederiz. Hangi seçmen olursa olsun, konvoyla gelemezler, sloganlar atamazlar, herkes gelecek, demokratik hakkını medeni bir şekilde kullanacak. Bunun dışında hiçbir tutum davranış kabul edilemez' diye anlattı.

'Biz uyum içinde çözmeye çalışıyoruz'

Bu olayların Bordeaux, Strasbourg ve Paris'te de yer yer tekrarlandığını anlatan CHP Temsilcisi Hasan Acar ise, 'Seçimler genelde iyi geçiyor. Uzun kuyruklara rağmen insanlar sakince oylarını kullanıyorlar. AKP, CHP, HDP ve MHP'li seçim sorumluları olarak, olayların çıkmaması için çok büyük bir çaba gösteriyoruz. Olay çıkarsa tarafları ayırmaya çalışıyoruz. Burada da ‘Ölürüm Türkiye’ şarkısıyla seçim sandığı etrafında tur atan arabalar oldu, konvoylarla gelen HDP'liler, AKP eşarplarıyla gelen seçmenler oldu. Hemen kendi parti temsilcileri olay çıkmaması için müdahale etti. Türk bayrağı dışında hiçbir obje, hiçbir sembolle seçimlere gelemez seçmen. Bunu hepimiz partililerimize anlattık ve genelde olaylar büyümeden engellendi. Biz parti yöneticileri son derece sorumlu bir şekilde, kendi içimizde de uyumlu bir işbirliğiyle yatıştırmaya çalışıyoruz. Maalesef bütün uyarılarımıza rağmen, bazı olaylara engel olamıyoruz. Gençleri kontrol etmek zor' diye anlattı.

Olaylarla ilgili Marsilya savcılığı soruşturma başlattı. Fransız makamları ise henüz bir açıklama yapmadı.