OYUNCAKLAR ÇOCUKLARI BİLİMSELLİKTEN UZAKLAŞTIRIYOR!

Kız çocuklarının oynaması için piyasaya sürülen oyuncaklar, onları hayal gücünden ve yaratıcılıktan uzaklaştırarak, gelecek hayatlarında daha pasif kaldıkları mesleklere yönelmelerine neden oluyor. İngiliz araştırmacı, oyuncak seçiminin çocukların gelişim
Oyuncaklar çocukları bilimsellikten uzaklaştırıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Kız çocuklarına yönelik oyuncaklar onları, daha okul yaşına gelmeden, bilim ve mühendislik kariyerinden uzaklaştırıyor. Cambridge Üniversitesi’nden deneysel fizik profesörü Dame Athene Donald, kız çocuklarına yönelik oyuncakların hayal gücünü geliştirmek ve çocukları daha yaratıcı yetenekler geliştirmeye teşvik etmek yerine pasif oyuna ittiğini öne sürdü. Donald, okulların öğrencilere iş deneyimi kazandırırken hep ‘tembelce’ seçeneklere yönelerek cinsiyet ayrımcılığını artırmasını da eleştirdi. Kızların iş ararken genelde kendilerini kuaför salonlarında erkeklerin de araba tamircisinde bulduğunu söyledi.
Donald, İngiliz Bilim Derneği başkanlığına getirilmesiyle yaptığı konuşmada “Kızlar ve erkekler hakkında düşünüş şeklimizi ve bu erken yaşta onlar için neyin uygun olduğunu belirleyişimizi değiştirmeliyiz. Oyuncak seçimi bu kadar önemli mi? Ben önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
“Çocukların küçüklükten itibaren önüne gelen şeylerle onları tek tipleştiriyor ve sosyal olarak şekillendiriyoruz. ‘Kız oyuncakları’ genellikle Barbie bebeğin saçını yapmak gibi pasif oyunlara itiyor, Lego oynayarak inşa etmeye, hayal etmeye ya da yaratıcı olmaya değil. Ayrıca çocukların akademik ilgilerinin örgün eğitime başlamadan çok önce oluştuğunu da ekliyor. Çocukları bilime yönlendirmenin daha bilinçli ve iyi kararlar veren bir toplum yaratmayı sağlayabileceğini söylüyor. (The Guardian)