Aralarında SEKA fabrikaları, Sümer Holding, Türkiye Denizcilik İşletmesi limanlarının bulunduğu toplam 52 işletme özelleştirilmelerinin ardından kapandı. Bu işletmelerde çalışan yaklaşık 8 bin kişi işsiz kaldı.
Başbakan Binali Yıldırım, toplumun her kesiminin tepkisi çeken şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin kapanmayacağı yönünde açıklamada bulunmuştu. Açıklamanın ardından CHP, harekete geçti ve bugüne kadar özelleştirilen kurumların özelleştirmelerden sonraki durumunun ne olduğunu araştırdı.
52 FABRİKA KAPATILDI ON BİNLERCE KİŞİ ETKİLENDİ
CHP’nin araştırmasında hükümetin özelleştirmelere karşın kurumların kapanmayacağı yönünde yaptığı çalışmaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Sümer Holding, Türkiye Denizcilik İşletmesi limanları, SEK işletmeleri, SEKA fabrikaları, et kombinalarının da arasında olduğu toplam 52 işletmenin özelleştirilme sonrasında kapadı. Kapanan işletmelerde çalışan 7 bin 891 kişinin ise işsiz kaldı. İşsiz kalanlarla birlikte aileleri de düşünüldüğünde özelleştirmelerin on binlerce kişiyi etkilediği anlaşıldı.
EKONOMİYE ZARAR
CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, ekonominin motoru kurumların önce kötü yönetilerek zarar ettirildiğini, ardından özelleştirildiğini söyledi. Cumhuriyet’in haberine göre kurumların özelleştirilmelerin ardından da kapatıldığını anlatan Erdoğdu, ‘İşsizlik başta olmak üzere ekonomi de zarar gördü. Buralarda üretilen ürünleri ithalatla karşılamaya çalıştık. Saman ithal eder hale geldik. Fakirleşmiş bir ülke olduk” dedi.