Özgür Özel: Siz Anayasa’yı bir yerden yok saymaya başlarsanız önüne gelen başka bir yerini yok sayar, düzen kalkar, devlet kalkar!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un partisine yapacağı ziyaret öncesinde anayasa tartışmalarına ve yüksek yargıdaki krize ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. 'Anayasa tartışması Özgür Özel’in, Recep Tayyip Erdoğan’ın tartışması değildir' diyen Özel, 'Siz Anayasa’yı bir yerden yok saymaya başlarsanız önüne gelen başka bir yerini yok sayar, düzen kalkar, devlet kalkar' dedi.
Özgür Özel: Siz Anayasa’yı bir yerden yok saymaya başlarsanız önüne gelen başka bir yerini yok sayar, düzen kalkar, devlet kalkar!
2023-11-16 15:00:38   Güncelleme: 2023-11-16 15:00:38    

Özel, 'Ben Recep Tayyip Erdoğan’a karşı devleti, hukuku, düzeni savunuyorum. Ben Recep Tayyip Erdoğan’a karşı kendi bindiğin dalı kesme diyorum, onun cumhurbaşkanlığını güvence altına alan anayasa maddesini savunuyorum. Yarın kimin cumhurbaşkanı olacağına milletin karar vermesi anayasadır, babadan oğula geçmesi anayasasızlaştırmadır. Anayasa dünyada 800 yıllık Türkiye’de ilk adımları atılmaya başlayalı 200 yıllık bir yürüyüştür, bu yürüyüşe çelme takan Türkiye’ye çelme takar' ifadelerini kullandı.

Türk Eczacıları Birliği 44. Olağan Büyük Kongresi'ne katıldı. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel’in açıklamaları şöyle:

'Kurtulmuş’un ziyareti öncesinde açıklama yapmam doğru değil. Bugün de bir meslek örgütünün programına geldik, sorunuza burada yanıtlayabileceğim kısım şudur, bugünlerde Anayasa’nın bir maddesi Yargıtay tarafından yok sayılıyor, ülkeyi yöneten kişi de bunu haklı görüyor ve diyor ki ‘Anayasa maddesi yetkisini herkesin bağlayacağınla ilişkin anayasa hükmünü yok hükmünde kabul ediyor.’ Böyle yaparsanız, Meclis’i de yok hükmünde sayar yarın birisi. Çünkü 80.-85. Madde Meclis’i ilgilendiriyor. Yarın sizi de etkiler, çünkü cumhurbaşkanı ile ilgili maddeler birisi tarafından yok sayılır olmaz. Aynı şekilde buradaki Türk Eczacıları Birliği de anayasada kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinden güç alıyor. Örneğin bugün herhangi bir eczacı, anayasa mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından kabul edilmemesine doğru yapıyor diyorsa kendi mesleği de elden gidiyor mesela, bunu görmesi lazım. Herhangi bir tabip buna sessiz kalırsa artık Türk Tabipleri Birliği diye bir yapı yarın yok diyebilir cumhurbaşkanı. Herhangi bir kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütündeki herkes anayasadan güç alıyorlar o yüzden anayasal düzeni bir maddede yok sayarsanız bütün bir düzeni ortadan kaldırırsınız.

Anayasa tartışması Özgür Özel’in, Recep Tayyip Erdoğan’ın tartışması değildir. Gece 3’te ateşlenmiş havale geçirecek bir çocuğun ilacının bulunup bulunmaması meselesidir. Anayasa meselesi barınma meselesidir, örgütlenme meselesidir. Siz Anayasa’yı bir yerden yok saymaya başlarsanız önüne gelen başka bir yerini yok sayar, düzen kalkar, devlet kalkar. Ben Recep Tayyip Erdoğan’a karşı devleti, hukuku, düzeni savunuyorum. Ben Recep Tayyip Erdoğan’a karşı kendi bindiğin dalı kesme diyorum, onun cumhurbaşkanlığını güvence altına alan anayasa maddesini savunuyorum. Yarın kimin cumhurbaşkanı olacağına milletin karar vermesi anayasadır, babadan oğula geçmesi anayasasızlaştırmadır. Anayasa dünyada 800 yıllık Türkiye’de ilk adımları atılmaya başlayalı 200 yıllık bir yürüyüştür, bu yürüyüşe çelme takan Türkiye’ye çelme takar.'