Pakistan'da suikast girişiminin yakalanan zanlısı: İmran Han'ı öldürmeye geldim, çünkü insanları yanlış yönlendiriyordu; kendi başıma hareket ettim

Ukrayna krizinde Rusya ile iyi ilişkileri sürdürmesi ve ABD'nin yaptırımlarına uymamasının ardından mecliste tartışmalı bir güven oylamasıyla başbakanlıktan düşürülen ve sonrasında tutuklanmak istenen İmran Han bu kez suikast girişimine maruz kaldı.
Pakistan'da suikast girişiminin yakalanan zanlısı: İmran Han'ı öldürmeye geldim, çünkü insanları yanlış yönlendiriyordu; kendi başıma hareket ettim
2022-11-03 17:41:29   Güncelleme: 2022-11-03 17:41:29    

Darbeler ve siyasi suikastlar ülkesi Pakistan'da bu kez önceki Başbakan İmran Han, siyasetten men edilmesi kararı sonrası başlattığı 'Uzun Yürüyüş' sırasında suikast girişimine uğrayarak yaralandı.

Şahbaz Şerif hükümetinin istifasını talep eden 'Uzun Yürüyüş'e Vezirabad'da kurşun yağdırılması üzerine İmran Han'ın sağ bacağının bandajlandığı ve olay yerinden araca bindirilerek uzaklaştırıldığı görüldü.

'Uzun Yürüyüş'e araçlarla ve yürüyerek katılan kalabalığa seslenmek için bir konteynır kamyonunun tepesinde dururken silahla vurulan İmran Han hastaneye kaldırıldı. Han'ın Pakistan Tahrik-i İnsaf (PTI) partisinden bazı yetkililerle destekçilerinin de vurulduğu belirtildi.

Yakalanan zanlının elinde silah tutarken görüntüleri yayımlandı.

Zanlı kameralar karşısında 'İmran Han'ı öldürmeye geldim, çünkü insanları yanlış yönlendiriyordu. Kendi başıma hareket ettim' dedi.


Ancak yerel basın suikast girişimine en az iki failin karıştığını, birinin tabanca, diğerinin Kalaşnikof kullandığını yazdı.
Haberlere göre mitingdeki en az 3 kişi öldü.
Parti yetkilileri, İmran Han'ın durumunun ciddi olmadığını ve hafif yaralandığını söyledi. Baş danışmanı Rauf Hasan 'Bu onu öldürme girişimiydi, suikast girişimiydi' dedi.

Başbakan Şahbaz Şerif, hapse attırmaya çalıştığı siyasi rakibine yönelik silahlı saldırıyı 'en güçlü şekilde kınadığını' duyurarak 'Şiddetin ülkemizin siyasetinde yeri olamaz' dedi. Şerif, derhal içişleri bakanından olayla ilgili rapor istediğini, yanısıra bölgede güvenliğin sağlanması ve olayın soruşturulması için Pencap eyaleti hükümetine tüm desteğin sağlanacağını söyledi.
Olay, eski Başbakan Benazir Butto'nun 2007'de bir miting sırasında vurularak öldürülmesini ister istemez akıllara getirdi.
İmran Han'a suikast girişimi ise önceki başbakanın istihbarat servisi ISI ile atışmasının ardından geldi.