AB, Suriyeli göçmenleri kendi topraklarında tutması ve Avrupa’ya geçişlerini engellemesi için Türkiye’nin daha çok çaba göstermesi için neler yapılabileceğini gözden geçirdi.
Reuters’ın haberine göre AB üyeleri birliğe üyelik görüşmeleri son 10 yılda az ilerleme gösteren Türkiye’ye mültecilere barınak, eğitim ve sağlık hizmetlerini artırabilmesi için daha fazla mali yardımda bulunmayı istiyor.
Bunun karşılığında Ankara’nın mülteciler için şartları iyileştirmesi, daha fazla mülteci alması ve geri dönen mültecileri kabul etmesi bekleniyor. Bunun yanında insan tacirleri ile mücadele ve Suriyeli mültecilerin Yunanistan’a geçişlerinin engellenmesi de bekleniyor.
‘HERKESİN GEÇİŞİNE GÖZ YUMUYOR’
Bir AB kaynağı, Bugünlerde herkesin geçişine göz yumma gibi bir eğilim var. Türkiye görevlerini yerine getirmek zorunda” dedi. Ankara’nın bakış açısına göre ise Avrupa olayın ciddiyetinin ancak bu yıl farkına varsa da Türkiye yıllardır bu sorunla mücadele ediyor.
Gıda, barınma ve diğer hizmetler için bugüne kadar 7.6 milyar dolar harcadığını söyleyen Ankara şu ana kadar yalnızca 417 milyon dolarlık bir uluslararası yardım aldığını belirtiyor.
GELEN YARDIM AZALIYOR
AB kaynağı, Ankara’ya 2016 yılı sonuna kadar AB bütçesinden 1 milyar avroluk yardım yapmayı planladıklarını dile getirdi.
Hükümet kamplarında şu an yaklaşık 300 bin kişi bulunurken, geri kalan Suriyeli mülteciler Türkiye nüfusu içerisinde kendi paralarıyla yaşamaya çalışıyorlar. Ayrıca Birleşmiş Milletler’den gelen gıda yardımı da gittikçe azalıyor.