PARTİMİZ İLAÇ YERİNE BİZİ GÖNDERDİ..

İspanyol komünistler Şengal savaşına katıldı. Komünist Yeniden İnşa Örgütü Sözcüsü Arcadio, 'Kimi partiler ilaç ya da gıda yardımı gönderiyor. Partimiz bizi savaşın bir parçası olmaya gönderdi' diye konuştu.
Partimiz ilaç yerine bizi gönderdi..
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Şengal savaşına katılan Komünist Yeniden İnşa Örgütü üyesi ve Basın Sözcüsü Paco Arcadio, bölgede bulunma amaçları ve Şengal izlenimlerini ETHA'ya anlattı.

İspanya'da Castilla halkından olan Arcadio, röportajı anadilinde yapmayı tercih etti. Şengal savunmasında yer alan İspanyol komünistlerin varlığını, enternasyonal dayanışmanın ötesinde dünya halkları arasında bir köprünün kurulması olarak tarif eden Castilla, mücadelenin tarihsel önemde bir anlamı ve değeri olduğunu kaydetti.

'BU MÜCADELEYE DUYARSIZ KALAMAZDIK'

Yüzlerinde tebessüm ve umut yüklü bakışlarla halkların özgürlük kavgasında yer almanın mutlululuğunu yaşayan İsyanyol savaşçılarla röportajımız havan ve doçka sesleri arasında gerçekleşti. Arcadio sorularımıza şu yanıtları verdi:

Rojava devrimine katılım sürecinizi anlatır mısınız? Rojava'ya gelmeye nasıl karar verdiniz?

Partimiz 6 yıl önce İspanya'da örgütsel çalışmalarına başladı. Marksist Leninist ilkeler etrafında örgütlenmeyi hedef alan bir partiyiz. Partimiz, Rojava devrimi ile dayanışmayı önemsediği için buraya katıldık. Marksist Leninist bir örgüt olarak bu mücadeleye duyarsız kalamazdık. MLKP'li dostlarımızın Rojava devrimi ile dayanışma çağrıları olduğunda da partimiz bu çağrıya yanıt olmaya karar verdi. Partimizin Rojava devriminin savunmasına katılma kararı aldıktan sonra bir çok gönüllü yoldaş oldu. Partimiz, gönüllü yoldaşlar içinden bir grup seçerek bizi gönderdi.

'DAİŞ İLE ARAMIZDAKİ MESAFE 50 METRE KADAR'

Şengal'e gelmeden önce Rojava savunmasında yer alıyordunuz. Rojava ve Şengal savaş bakımından nasıl özgünlüklere sahip?

Daha önce Rojava'nın Serekaniye cephelerindeydik. Oradan buraya geldik. Serekaniye'de DAİŞ ile aramızdaki mesafe daha uzundu. Burada ise çok yakın, kimi mevziler 50 metre kadar. Burada savaş yöntemlerinde mevzilere doğru doçka ve havanla saldırılar gerçekleştiriyorlar. Suikast eylemleri düzenliyorlar. Kimi zaman canlı bomba ya da bomba yüklü araçlarla saldırılar düzenliyorlar. DAİŞ gerçekliğini burada daha iyi gördük. Hiçte sanal ortamda anlatıldığı, kendilerini gösterdikleri gibi güçlü ve etkili değiller. Yansıtıldığı gibi yenilmeyecek bir güç değil. Burada sürekli kayıplar veriyorlar. Telsizlerden dinlediğimiz kadarıyla kendi güçlerinden kaçanlar sürekli oluyor.

'BENİ EN ÇOK FEDAİ RUH VE SAVAŞÇILIK ETKİLEDİ'

Sizi bu savaşta en çok ne etkiledi?

Rojava, YPG/YPJ'nin büyüttüğü büyük bir mücadele. Burada aynı zamanda MLKP içindeki enternasyonal savaşçıları gördük ve onlarla birlikte savaştık. Burada beni en çok şaşırtan şey fedai ruh ve savaşçılık. Başarılarda önemli rol oynayan şey HPG, YJA Star, YPG/YPJ ve MLKP savaşçılarının fedai çizgisindeki mücadelesidir. Bu can feda mücadelenin benim ve bizim bakımımızdan da önemi var. Bu mücadeleyi İspanya işçi sınıfının mücadelesine de taşımayı düşünüyoruz. Partimiz enternasyonal mücadeleyi önemsiyor. Bu bilinçli örgütlü bir eylemdir. Yurtdışında kimi partiler Rojava ve Şengal ile dayanışmak için hastahanelere ilaç vb yardımlar, yada halka gıda yardımı gibi şeyler yapıyor. Partimiz bizi savaşmaya, savaşın bir parçası olmaya gönderdi.

Savaşta kadınların yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Avrupa toplumunda Ortadoğu ve Kürt kadınlarına yaklaşım nasıldır?

Avrupa Ortadoğu'ya geri kalmış olarak bakıyor. Kadın özgürleşmesi, toplumsal konumu söz konusu olduğunda Avrupa'da kadın gerçek anlamda ikinci sınıf durumunda. Ama burada görülüyor ki, kadınlar savaş mevzilerinin önünde, erkekler ile yan yana savaş veriyor. Burada ön planda yer alıyor. Bu da aynı zamanda Avrupa ve Dünyanın Ortadoğu'ya bakış açısını da kırdığını da düşünüyorum.

Partinizde kadın temsiliyeti nedir! Kadın savaşçıların katılımı nasıl?

Partimizde kadının eşit temsiliyeti ve kota uygulaması yok. Kadınların partide öne çıkmasını önemsiyoruz. Partimizde kadın komutanlar da var. Kadınların savaşçı özelliklerini geliştirmeye dönük politikaları hayata geçiriyor. Örneğin sokak mücadelesinde kadınların özsavunmalarını geliştirmeye dönük eğitimler veriyor. Bu konuda yönlendirici oluyor. Yakın dövüş teknikleri alanında eğitimleri için kurslar vb yönlendirici oluyor. Gerek komünist erkeklere gerekse de topluma kadınların da savaşçı özellikleri olduğunu göstermeyi hedefliyor.

'PEŞMERGENİN ÇEKİLMEYE ÇALIŞIYOR, HAMLENİN ÖZNESİ GERİLLA'

Sizinde içinde yer aldığınız güçlerin, savaştaki konumlarına dair neler söylemek istersiniz?

Burada bir savaş ve savunma var. Burada cephenin en önünde MLKP, HPG, YJA Star gerillaları, YPJ/YPG ve Ezidi halkının örgütleri YBŞ güçleri var. Peşmergeler daha geri ve güvenlikli bölgelerde yer alıyorlar. Onlara sordum neden hamle yapılmıyor diye, Amerika'nın burayı kurtarmaya kararı vermesi gerektiğini buna karar verirse hamle düşünülebileceğini söylüyorlar. Ama bu durumda bile hamlenin öznesi olarak kendini görmüyorlar. Bu nedenle 'bu hamleyi siz yapabilirsiniz' diyorlar. Kendilerine rol biçmiyorlar. Burada zor savunma hattı var. Güçler çok eşitsiz. Burada yaralanan şehit düşenlerden öncelikle ABD sorumludur. Onun suçudur. Eğer birlikte operasyon yapılmasına ABD engel oluyorsa demekki burada bizim yaralanmamızdan, şehit düşmemizden, Ezidi halkının acı çekmesinden ABD sorumludur. Burada HPG, YJA Star ve MLKP güçleri, düzenli ordu olduklarını iddia eden güçlerin yapmakla yükümlü olduğu sorumluluğu üstlenmiş durumda. Halkı savunma, Şengali özgürleştirme, savaşı üstlenme yükümlülüğünü yerine getiriyor. Peşmerge ile birkaç pratiğimiz oldu. Askeri bir duruş disiplin açısından çok zayıf. Maaş alan, aile üzerine kurulu ilişkileri var. Bugün burada yarın ailelerinin yanında olmayı planlayan ve askeri disiplinden yoksun Peşmerge gerçekliği var. Rojava'da YPG-YPJ'nin; Şengal'de gerillaların yürüttüğü mücadeleyi küçümseyen yaklaşımları var. Oysa biz Peşmergenin burada savaşın yoğunlaştığı anda geriye çekilmeye çalıştığını görüyoruz.

'TÜM SOSYALİSTLERİNE ÇAĞRIM; GELİP BU DEVRİME KATILIN'

Son olarak ne söylemek istersiniz?

MLKP'nin son şehitleri şahsında tüm şehitleri saygıyla anıyorum. Buradan dünyadaki tüm sosyalist hareketlere çağrımızdır. Burada bir devrim var, bu devrime katılın. Burada devrimi örgütleyen, savunma içindeki güçlere terörist deniyor. Bu doğru değil. ABD, terörist dediği örgüt ile işbirliği yapmayı, gelip uçaklarıyla DAİŞ mevzilerini bombalamayı biliyor. Buradaki savaşa belli bir pay kazanmak için katılıyor. Buradan tüm dünya sosyalistlerine çağrım bu devrime gelip katılsınlar, sahip çıkarak bu devrimi büyütsünler.

ETHA