Oosterhout kasabasında peçe giyen bir Müslüman kadın, belediye otobüsüne alınmadı.
Otobüs şoförü ile konuşmasını cep telefonunun kamerası ile kaydeden Hadiye Ümmü Rukiye, şikayetçi oldu.
Burka ve peçe yasağı, Liberal Sağ Parti (VVD) ile İşçi Partisi'nin (PvdA) koalisyon protokolünde yer alıyordu.
Hükümet, içişleri bakanlığının önerisi üzerine geçen ay sonunda kamusal alanda burka ve peçe yasağını kabul etti.
Ancak henüz Senato tarafından yasa onaylanmadığı için yasak kararı yürürlüğe girmedi.
Buna rağmen, kimi kurum ve kuruluşlarda yasak fiilen uygulanmaya başladı. En son örnek, Brabant eyaletindeki Oosterhout ilçesinde yaşandı.
Brabant Televizyonu'nun haberine göre, Hadiye Ümmü Rukiye adlı Müslüman kadını, peçeli olduğu gerekçesiyle belediye otobüsüne alınmadı.
Tilburg - Oosterhout seferi yapan 327 numaralı otobüsün şoförü, Rukiye'ye "burka giydiği" için yasa gereği otobüse binemeyeceğini söyledi.
Kadın yolcu, giydiğini burka değil peçe olduğunu belirterek, yasak kararının henüz yürülüğe girmediğini anımsattı.
Buna rağmen otobüse alınmayan Rukiye, şöföre, "Söylediklerinizi telefonun kamerasıyla kaydedip, sizi şikayet edeceğim" dedi.
Otobüs şoförü de, "Tabii şikayet edebilirsiniz, hoşçakalın" karşılığını verdi.
Hadiye Ümmü Rukiye telefonla kaydettiği görüntüleri sosyal medya üzerinde oluşturulan "İslamofobi ile mücadele" platformunda paylaştı.
Para cezası
Brabant bölgesindeki toplu taşımdan sorumlu otobüs şirketi Arriva, yaşanan olay nedeniyle Rukiye'den özür diledi.
Şirket, otobüs şoförünün kadın yolcuya haksızlık ettiğini belirterek, olayın inceleneceğini duyurdu. Şirket sözcüsü, kamusal alanda burka ve peçe yasağının henüz yürürlüğe girmediği konusunda şoförlerin uyarılacağını vurguladı.
Yasanın onaylanmasının ardından Hollanda genelinde kamusal alanda burka ve peçe gibi yüzü kapatan kıyafetler yasaklanacak.
Bu tür kıyafetlerle, toplu taşıma araçlarına binilemeyecek, kamu binaları ve mahkeme salonlarında girilemeyecek. Yasağa uymayanlara 405 euro para cezası verilecek.
Hollanda İçişleri Bakanlığı, yasak kararının dini sembollerle ilgili tartışmadan bağımsız olduğunu savunuyor. Bakanlığa göre yasak güvenlik gerekçesiyle alındı.
BBC Türkçe