Penguenlerin nesli tükeniyor mu?

İklim değişikliğinin Antarktika'daki penguen nüfusunu olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Yapılan bir çalışmaya göre, sayıları 600 bini bulan penguenlerin 2100 yılı itibariyle beşte biri oranında azalabileceği ifade ediliyor.
Penguenlerin nesli tükeniyor mu?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2019-11-13 22:22:15    

ABD'li, İngiliz ve Hollandalı araştırmacılar tarafından yürütülen ve iklim değişikliğinin penguenler üzerindeki etkisini konu alan çalışma, "Nature Climate Change" adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Makalede, "Büyük penguen" olarak da anılan ve Antartika'da yaşayan bu kuş türüne yönelik asıl tehdidin deniz-buz oranındaki değişimden iddia edildi. Buna göre Antartika'daki buz ve su oranı değişirse, penguenlerin çoğalmaları ve beslenmeleri olumsuz etkilenecek.
Çalışma, penguen grupları arasında farklı dinamiklerin etkili olacağını ancak yine de tüm gruplarda sayının azalacağını savunuyor.
Araştırmacılar, devletlerin penguenleri "nesli tükenmekte olan kuşlar" olarak korumaya alması önerisinde bulundu.

Çalışmayı yürüten ekibin başında "Woods Hole Oceanographic" Enstitüsü'nden Stephanie Jenouvrier yer alıyor. Doktor Jenouvrier, tüm penguen nüfusunun yüzde 19 ile 33 arasında bir oranda azalacağını belirtiyor.
Jenouvrier penguenlerin "Yakın bir gelecekte önemli oranda nüfusunu kaybedeceğini ve muhtemelen neslinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını" söyledi.
Antarktika'daki Ross denizi çevresinde yaşayan penguen gruplarının iklim değişikliğinden en son etkilenenler olacağını kaydeden Jenouvrier'a göre bunun sebebi, bölgedeki deniz ve buz dağılımının penguenler için hala elverişli olması.
Jenouvrier sözlerine şöyle devam etti:
"Ross denizinde penguenlerin yaşadığı bölgenin korunması ve geliştirilmesi, nesil tükenmesi tehdidine karşı zaman kazandıracaktır. Böylece sera gazının azaltılması konusunda gerekli müzakereler yapılabilecek, stratejiler belirlenebilecektir."
Penguenler, yavrularını beslemek için aylarca yuvadan uzak, yemek arıyorlar. Antarktika buzulları boyunca uzun müsefaler kat eden penguenler, denize eriştikleri yerlerden karides gibi yiyecekler topluyorlar.
Penguenler yemek ararken yırtıcı hayvanlardan korunmak gibi çeşitli nedenlerle ideal miktarda buzul tabakaya ihtiyaç duyuyor.
Buzul ve deniz miktarındaki değişimin penguenlerin beslendiği karides gibi canlıların verimliliğini de etkileyeceği belirtiliyor.
Penguenlerin ana besin kaynağı olan karides ve benzeri deniz kabuklularının üremesinin, buzul deniz dağılımından etkilendiği ifade ediliyor.
Buzulların artması karides ve diğer kabuklular için olumlu olarak değerlendiriliyor. Ancak bu durum, penguenlerin denize ulaşmak için daha uzun mesafe kat etmesi anlamına geliyor.
Uydudan yapılan ölçümlerde, Antartika'da buzul-su seviyesinin daha önce görülmeyen bir seviyeye yükseldiği görülüyor. Ancak iklim modelleme yazılımları, bu durumun ileride tersine döneceğini belirtiyor.