Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Koronavirüs yeni çıkan bağışıklığa dirençli varyantlarla artıyor

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 'Koronavirüs yeni çıkan bağışıklığa dirençli varyantlarla ve kaldırılan önlemlerle birlikte artıyor. Aşı olup önemleri uygulamak yeterli değil' dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Koronavirüs yeni çıkan bağışıklığa dirençli varyantlarla artıyor
2022-11-10 10:14:55   Güncelleme: 2022-11-10 10:14:55    

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Koronavirüs vakalarında artış uyarılarıyla ilgili değerlendirmelerini sosyal medya hesabından paylaştı.

'Koronavirüs yeni çıkan bağışıklığa dirençli varyantlarla ve kaldırılan önlemlerle birlikte artıyor' diyen Ceyhan 'Aşı olup önemleri uygulamak yeterli değil' dedi.

'Risk grubundakiler hatırlatma aşılarını yaptırmalı'

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın değerlendirmeleri şu şekilde:

'Aşı hala ciddi vakaları önlemekte çok etkili. Ancak önlemsiz bulaşı önleyemeyiz. Bizden daha yüksek oranda aşı yapan ülkeler de önleyemiyor. Önlemler de kaldırıldı. Peki ne yapmalıyız?

Sayın bakanın söylediği gibi, özellikle risk grubundakiler hatırlatma aşılarını yaptırmalı. Yani son dozun üzerinden 6 ay geçmeden tekrar aşı yaptırmalı.

 'N95 maske takılmalı'

Yeniden sokağa çıkma kısıtlamaları, zorunlu maske ve mesafe uygulamaları uygulamak zor. Ancak özellikle risk grubunda olanlar ve risk grubunda kişilerle aynı ortamda yaşayanlar ellerinden geldiğince kendi önlemlerini almalı. Halkta 'salgın bitti' düşüncesi oluşturmaktan kaçınılmalı. Kalabalık ortamlara girildiğinde N95 maske takılmalı (cerrahi maskeler herkes takmıyorsa yeteri kadar koruyucu değil).

'Okullarda çocuklara kendilerini nasıl koruyacakları ile eğitim verilmeli'

2 metrelik koruyucu mesafe sağlanamasa bile, özellikle restoran gibi maske takılamayan yerlerde diğer insanlarla elden geldiğince mesafe konulmalı. Örneğin kalabalık restoranlar yerine, daha tenha mekanlar tercih edilebilir. Kaldırılan dezenfektanlar okullarda, restoranlarda, mağazalarda açıkta bulundurulmalı. Okullarda çocuklara kendilerini nasıl koruyacakları ile eğitim verilmeli.'

Vehaber Menu