Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sandık taşımaya ilişkin talep ve itirazları bu hafta karara bağlaması beklenirken, dün listeye Yüksekova da eklendi. İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı karara göre, Yüksekova’nın birçok köyünde sandık kurulamayacak, ilçe merkezinde ise sadece 12 okulda oy kullanılabilecek. HDP Partisi Sözcüsü Ayhan Bilgen YSK'yı "Sandık taşıma kararları iptal edilmezse boykot gündeme gelebilir" diye uyarırken, birçok hukukçudan sandık taşımanın Anayasa'ya aykırı olduğuna dair itirazlar geliyor. Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu da İleri Haber'e yaptığı açıklamada konunun hukuksuzluğuna dikkat çekti.
"YSK'NIN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK"
Anayasa hukukçusu olan Prof. Dr. Kanadoğlu, seçimin idaresi ve denetlenmesine ilişkin tek yetkili organın YSK olduğunu ancak YSK'nın sandık taşımak gibi bir yetkisinin olmadığının altını çizerek şöyle konuştu:
"Anayasa'nın 79. maddesi uyarınca seçimin idaresi ve denetlenmesine ilişkin tek yetkili organ Yüksek Seçim Kurulu'dur. Bu açıdan seçimin idaresi açısından Yüksek Seçim Kurulu'nun yaptığı bütün işlemler, idari işlemdir. İdare hukuku açısından ise yetkisizlik esastır. Sandık taşıma açısından seçim mevzuatında Yüksek Seçim Kurulu'na güvenlik gerekçesiyle sandık birleştirme hususunda yetki veren hiçbir husus olmadığından YSK'nın bu konuda alacağı kararlar, yetki unsuru açısından sakattır."
"SEÇME HAKKININ İHLALİ"
Konunun temel hak ve özgürlükler bakımından Anayasa'ya aykırılık boyutuna da dikkat çeken Kanadoğlu sözlerine şöyle devam etti:
"Bununla birlikte Anayasa'nın öngördüğü temel hak ve özgürlükler açısından da güvenlik gerekçesiyle sandıkların taşınması, seçmenler açısından Anayasa'nın 67. maddesinde ve AİHS'nin 1 no'lu Ek Protokolü'nün 1. maddesinde öngörülen seçme hakkını ihlal etmektedir. Çünkü Anayasa açıkça bir hakka yapılacak müdahalenin kanunla yapılmasını öngörmektedir. Somut olayda seçme hakkına yapılacak bu tür bir müdahalenin kanuni dayanağı olmadığından Anayasa'nın 13. maddesine aykırılık oluşmaktadır."
"AYM BİREYSEL BAŞVURULARI KABUL ETMELİ"
YSK'nin sandık taşımaya onay vermesi durumunda Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bireysel başvuru yapılıp yapılamayacağına dair de konuşan Prof. Kanadoğlu, şunları söyledi:
"Seçim güvenliği bahane edilerek Yüksek Seçim Kurulu'nun sandıkları taşıma kararı alması durumunda, 67. maddede öngörülen seçim hakkı parlamento seçimleri açısından AİHS'in de koruma alanına girdiğinden konu bakımından bireysel başvuru yapılabilir. Ancak burada YSK'nın kararlarına karşı hiçbir şekilde yargı yoluna gidilemeyeceğini öngören Anayasa''nın 79. maddesi sorun olarak karşımıza çıkmakta. Bu soruna ilişkin AYM'nin bireysel başvuru yolunda verdiği kararlar ne yazık ki çelişkilidir. AYM daha önce İlçe Seçim Kurulu'nun seçime ilişkin itirazları kesin olarak karara bağlamasının bir yargılama faaliyeti olduğundan hareketle, İlçe Seçim Kurulu kararlarına karşı bireysel başvuru yapılmasını kabul etmişken, aynı AYM Cumhurbaşkanı'nın 7 Haziran seçimi için meydanlarda yapmış olduğu konuşmaların seçimlerde partilerin fırsat eşitliğini ihlal ettiği iddiasıyla yapılan başvurunun YSK tarafından reddedilmesi sonrasında Oğuz Oyan tarafından yapılan bireysel başvuruyu kabul edilemez bulmuştur. Bu iki karar açısından AYM'nin ilk içtihadının doğru olduğu ve YSK kararlarına karşı da bireysel başvuru yapılabilmesi gerektiği söylenebilir." (Emre Deveci-İleri)