Prof. Müftüoğlu: Böyle giderse 100 hatta 150 binleri görmemiz bile sürpriz olmayacak

Hürriyet yazarı iç hastalıklar uzmanı Prof. Osman Müftüoğlu, 'Günlük vaka sayıları 50 bini aştı. Üzülerek belirteyim: Böyle giderse 100 hatta 150 binleri görmemiz bile sürpriz olmayacak' dedi.
Prof. Müftüoğlu: Böyle giderse 100 hatta 150 binleri görmemiz bile sürpriz olmayacak
2022-01-06 11:07:42   Güncelleme: 2022-01-06 11:07:42     © AA

Prof. Müftüoğlu, bugünkü yazısında Omicron varyantına ilişkin gelişmeleri ve Türkiye'deki son durumu değerlendirdi.
Günlük vaka sayısının 50 bini geçtiğine dikkat çeken Müftüoğlu, 'Böyle giderse 100 hatta 150 binleri görmemiz bile sürpriz olmayacak. Bu nedenle sağlık gündemimizin bir numaralı maddesi yine pandemi ve yine yeni varyant 'Omikron'dur' dedi.
Müftüoğlu, Omicron'un bulaşma hızının dikkat çektiğini belirterek, 'En çok konuşulan konuysa Omikron’un muazzam bulaşma yeteneğidir. Durum şu: Bir önceki varyant Delta için, 'Delta varyantıyla hastalanmış bir COVID-19 hastasının yanından geçmeniz bile virüsün size bulaşması için yeterli olabilir!' uyarısı yapan uzmanlar, yeni varyant Omikron için çok daha sert uyarılarda bulunarak, 'Omikron bulaşlı bir hastanın değil yanından, sokağından geçmeniz bile virüsün size bulaşmasını mümkün kılabilir' diyorlar. Kısacası durum zannettiğimizden çok daha ciddi ama isterseniz gelin, biz konuya 'Omikron’dan olumlu haberler' başlığıyla girelim, Omikron hakkında bilim insanları neleri konuşuyor, neleri araştırıyor onlara bir kulak kabartalım' ifadelerini kullandı.

Karantina süreleri kısalsın mı?

ABD'de yapılan bir araştırmada, koronavirüse karşı aşılarını yaptırmış kişilerin mikroptan korunmaları için 5.5 güne, aşısız olan kişilerin ise 7.5 güne ihtiyaç duyduklarının belirlendiğini söyleyen Müftüoğlu, bu nedenle bir çok ülkenin karantina süresini düşürdüğünün altını çizdi:
'SALGININ başlangıcında neredeyse 2 haftayı bulan karantina süreleri, önce 12 sonra da 8-10 güne kadar indirilmişti. Bazı ülkeler yeni varyant Omikron için karantina sürelerini daha da kısalttılar, neredeyse 5 güne kadar indirdiler. Bunun nedenlerinden biri, ABD’de yapılan yeni bir araştırma. O araştırmada koronavirüse karşı aşılarını yaptırmış kişilerin mikroptan korunmaları için 5.5 güne, aşısız olan kişilerin ise 7.5 güne ihtiyaç duydukları belirlendi. Bu ve benzeri bulgulardan yola çıkan pek çok ülke (mesela Amerika, Yunanistan, İngiltere) karantina sürelerini kısaltma yoluna gitti.'


'OMİKRON varyantı hakkında bilinen iki net özellik var' diyen Müftüoğlu, şöyle devam etti:
Bir, bu varyant öncekilere oranla çok daha hızlı bulaşma yeteneğine sahip. İki, henüz netleşmiş olmasa da Omikron’la enfekte olan kişiler hastalığı daha hafif belirtilerle ve daha kısa sürede atlatma şansı bulabiliyor. Güney Afrika’da yapılan yeni bir çalışma ise Omikron’un bağışıklık kazandırma gücü bakımından da Delta’ya göre daha avantajlı olduğunu düşündürüyor. O araştırmada Omikron ile enfekte olan kişilerin Delta ve diğer varyantlara karşı da dirençli hale gelebileceklerini gösteren sevindirici bulgulara ulaşılmış.
OMİKRON, PANDEMİYİ ENDEMİYE ÇEVİREBİLECEK Mİ
İTALYA’da yapılan bir çalışmada (Bologna Üniversitesi Viral Hastalıklar Departmanı), Omikron varyantının mevcut pandemi durumundan muhtemel bir endemi aşamasına geçişi de kolaylaştırabileceğini gösteren yeni bulgular açıklandı. Bu çalışmada, 'virüslerin genellikle yüksek bulaşma kapasitesine ulaşana kadar evrimleşerek yeni varyantlar geliştirdiklerini ama neticede belirli bir bulaşma kapasitesine ulaştıktan sonra oluşturdukları hastalığın ölümcüllüğünün de azaldığını gösteren' bulgulara ulaşıldı. Bu nedenle Omikron için baştan beri düşünülen 'pandemiden endemik bir salgına geçiş aşamasının işareti olabilir' ihtimali hâlâ gündemdedir
 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü