Rusya Çağırıyor” adlı yatırım forumunun genel oturumunda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, SSCB'nin dağılmasının herkesin en kötü rüyalarında bile beklediğinden daha kötü sonuçlar doğurduğunu ifade etti.
Putin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının nedenlerinin, Baltık devletlerindeki milliyetçiliğin artması ile alakası az. Temelde elbette ki, Sovyetler Birliği’nin sosyal alanda fiili bir çöküşe neden olan ve sonuçları siyasi alana da uzanan çok verimsiz ekonomik politikası yatıyor” diye konuştu.
Etkili reformların bir örneği olarak Çin’in yaptıkları reformları veren Putin, bu ülkede ‘merkezi yönetim olanakları ile serbest piyasa ekonomisinin gelişiminin en iyi şekilde kullanıldığını’ vurguladı.
Sputnik’in haberine göre; Rus lider, Sovyetler Birliği’nde buna benzer hiçbir şey yapılmadı. Ve SSCB’nin verimsiz ekonomik politikasının sonuçları siyasi alanı da etkiledi. Dağılmanın sonuçları, insanların en kötü rüyalarında bile beklediğinden ve düşündüğünden çok daha kötü oldu” ifadelerini kullandı.
‘RUSYA AB’NİN KORUNMASINI İSTİYOR’
Putin, Rusya’nın Avrupa Birliği’nin (AB) korunmasını istediği için Brexit ortamında AB’de yaşanan gelişmeleri endişe ile izlediğini belirtti.
AB ile çelişkilerin ‘kesinlikle somut şeylere dayalı olarak’ ortaya çıktığını söyleyen Putin, İngiltere’deki vergi mükelleflerinin, büyük bir kısmının hala ekonomik gelişmede belli bir seviyeye ulaşmayanların desteklenmesi için gittiğini bilerek vergi ödüyor olmalarının hoşlarına gittiğini hiç sanmıyorum. Bu on milyarlar ile ölçülebiliyor. Farklı bileşenler de var. Sonuçta Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından alınan kararlar şöyle veya böyle AB’nin tüm katılımcılarına yansıyor. Elbette ki bu herkesin hoşuna gitmiyor” dedi ve şöyle devam etti:
İNGİLTERE'NİN DÜŞÜNDÜĞÜ GİBİ DÜŞÜNMEYECEKLERİNDEN EMİN DEĞİLİM'
Şuna dikkat çekmek istiyorum, 2028’in başlarında Doğu Avrupa’nın bazı ülkeleri, belli bir takım hibeleri ve genel Avrupa bütçesinden çeşitli destekleri almayacakları bir seviyeye ulaşmış olacaklar. Fakat aynı İngiltere’nin şimdiye kadar yaptığı ve yapmaya devam ettiği gibi ödeme yapmak zorunda olacaklar ve ben, bu ülkelerin şu anda İngiltere’nin düşündüğü gibi düşünmeyeceklerinden emin değilim.”
Rus lider, Şu anda bahsettiğim az sayıdaki eğilim dikkate alındığında AB’nin şu anki haliyle korunup korunamayacağını bilmiyorum, ancak Avrupa ülkeleri liderlerinin bunu bildiklerini, elbette ki bunu düşündüklerini biliyorum. Ellerinde, AB üyelerini nasıl bir araya getirecekleri, daha sürdürülebilir entegrasyon biçimlerinin nasıl sağlanacağı konusunda farklı senaryolar var. Bunu başarıp başaramayacaklarını bilmiyorum. Her hâlükârda onlara başarılar dilemek istiyorum” ifadelerini kullandı.