Reuters: IŞİD 'savaş ganimetleri' için bakanlık kurdu!

Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'de ve Irak'ta elde ettiği 'savaş ganimetlerini' yöneten bir bakanlık kurduğu ortaya çıktı.
Reuters: IŞİD 'savaş ganimetleri' için bakanlık kurdu!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Mayıs ayında Suriye'de ABD liderliğinde düzenlenen hava saldırısında IŞİD'in mali işlerden sorumlu yetkilisi Ebu Sayyaf öldürülmüş ve saklanan pek çok belge ele geçirilmişti.

Belgelerin bir kısmına ulaşan Reuters ajansının haberine göre IŞİD'e ait belgelerde bürokratik hiyerarşi, memurlar arasındaki rekabet, dini fetva şeklinde duyurulan yasalar yer alıyor.

ABD güçlerinin bilgisayar hard diski, bellek, CD, DVD ve kağıtlar halinde ele geçirdiği belgelerin çok küçük bir kısmına ulaşan Reuters, belgelerin gerçekliğini kendisinin doğrulayamadığını bildirdi.

Bakanlık işlevi gören Divanlar

Belgelere göre IŞİD bakanlık işlevini görmesi için Divanlar kurmuş. Bir Divan eski uygarlıklara ait kalıntılardan ve doğal kaynaklardan sorumluyken başka bir Divan ise kölelerin de dahil olduğu "savaş ganimetlerini" yönetiyor.

ABD'li yetkililer belgelerin küçük bir grup olarak başlayan IŞİD'in petrolden antika kaçakçılığına kadar farklı gelir kalemlerini yöneten nasıl karmaşık bir bürokrasi oluşturduğunu anlamak açısından faydalı olduğunu düşünüyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD karşıtı koalisyonun Özel Temsilcisi Brett McGurk Reuters'a demecinde "Bu (belgeler) herşeyi ortaya koyuyor. Bürokratikleşme düzeyi, organizasyon, Divanlar ve komiteler" dedi.

Düşünce kuruluşu Middle East Forum'da IŞİD uzmanı Aymenn El-Tamimi "IŞİD devlet ve Hilafet imajına diğer cihatçı yapılardan çok daha fazla yatırım yaptı. Resmi bir organizasyon pratik olmanın yanı sıra pek çok toprak ve büyük kenti kontrol edince devlet imajını güçlendiriyor" dedi.

Belgeler ayrıca IŞİD'in petrol ve gaz sektörlerini yönetirken "veri odaklı ve titiz" olduğunu ortaya koyuyor.

ABD'li yetkililer belgelerin IŞİD'in kırılgan noktalarını belirlemek için faydalı olduğu kanısında. ABD ve müttefikleri örgütün petrol altyapısını bozan ve önemli yetkilileri hedefleyen hava saldırıları düzenliyor.

Bürokratik rekabet ve esirlere davranış kılavuzu

Belgelerde ayrıca bürokraside memurlar arasında rekabet ve kişisel çatışmalar da yer alıyor.

Doğal Kaynaklar Divan'ının 21 Kasım 2014 tarihli bir mektubunda Ebu Sayyaf'ın antikalardan sorumlu olduğu belirtilirken "Bunun nedeni Sayyaf'ın bu alanda çok bilgili olması ve Ebu Cihad El-Tunusi'nin bölümü yönetemeyen bir budala olması" ifadeleri yer alıyor.

Ele geçen belgelerin çoğunda kadın esirlere tecavüz, kölelere nasıl davranılacağı, küçük çocukların cihada katılmak için nasıl babasından çalması gerektiğini açıklayan fetvalar ve dini kurallar var. Ekim 2014 tarihli bir kitapçıkta IŞİD savaşlarına esirlere "hem nazik hem de acımasız" davranılması salık veriliyor. Kitapçıkta çocuklu esir kadınların çocuklarından ayrılmaması gerektiği söylenirken savaşçıların kadın kölelerle cinsel ilişkiye girebileceği de belirtiliyor.

IŞİD'in kuralları yalnızca Irak ve Suriye için değil aynı zamanda Afrika, Sina Yarımadası ve Güney Asya için geçerli.

Belgelerde müstakbel savaşçıların kişisel bilgilerinin kayıt edilmesine yönelik yazılı usuller de belirlenmiş. Bu formlarda savaşçıların ismi, cinsiyeti, telefon, telgraf, Sykpe, mesaj ya da WhatsApp bilgileri isteniyor.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü