Reuters'a konuşan kaynaklar: Suudi Arabistan ve BAE, Türkiye'ye yatırım yapacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in görüşmelerde bulunmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gitti.
Reuters'a konuşan kaynaklar: Suudi Arabistan ve BAE, Türkiye'ye yatırım yapacak
2023-06-22 15:52:56   Güncelleme: 2023-06-22 15:52:56    

Yılmaz ve Şimşek'in dün akşam saatlerinde 1 günlük ziyaret kapsamında BAE'ye seyahat etti.

Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı'ndan yapılan açıklamada, 'Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek bu akşam, bir günlük çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ne gideceklerdir' ifadeleri kullanıldı.

Ziyaretin, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı güne denk gelmesi dikkati çekti.

Kimlerle görüşülecek?

AA'nın konuyla ilgili haberinde Şimşek ve Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaret öncesi bir günlük çalışma ziyareti gerçekleştirmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittiği belirtildi.

BAE'ye gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, bir dizi heyetler arası görüşme gerçekleştirecek olan Yılmaz ve Şimşek, heyetler arası görüşmelerin ardından BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan tarafından kabul edilecek.

İki ülke arasındaki ekonomik iş birliği imkanlarının değerlendirileceği görüşmede, BAE Devlet Başkan Yardımcısı Şeyh Mansur Bin Zayed Al Nahyan'ın da yer alacağı haberleştirildi.

Enerji ve savunma alanında yatırım bekleniyor

Reuters'a konuşan iki kaynağa göre BAE, Türkiye'de enerji ve savunma alanında doğrudan yatırım planlıyor. Yatırımların büyüklüğü ve zaman dilimi henüz netleşmedi.

Kaynaklardan birisi şu açıklamayı yaptı:

'Özellikle Körfez ülkelerinden Türkiye'ye para girişi bekleniyor. (Körfez ülkeleri) Türkiye'de üst düzey temaslarda  bulundular. Suudi Arabistan ve BAE'den doğrudan yatırımlar olacak'

Rezervler ekside

Ankara'nın yabancı yatırım arayışı sürüyor. Merkez Bankası'nın 9 Haziran haftasını kapsayan verilerine göre Merkez Bankası'nın brüt rezervi 99,7 milyar dolara gerilemişti.

Yılın ilk 6 ayında Merkez Bankası'nın brüt rezervi yüzde 22,50, döviz rezervi ise yüzde 30,2 azaldı.

9 Haziran haftasında net rezerv ise eksi 3,2 milyar dolar olmuştu. Swap harici net rezerv ise eksi 59,9 milyar dolar seviyesinde.

BAE ile ilişkiler düzeldi

İki ülke arasında 15 Temmuz Darbe Girişimi'nden sonra bozulan ilişkiler, son 2 yılda hızla toparlanmıştı.

Bloomberg'in haberine göre Körfez'in en büyük bankalarından Abu Dabi Ticaret Bankası ve Emirates, bu yıl Türk bankalarına verilen sendikasyon kredilerinin yüzde 61'ni üstlendi. Bu oran, geçen yılın aynı döneminde yüzde 15 seviyesindeydi.

Mart ayında BAE ve Türkiye, iki ülke arasındaki ticaretin büyüklüğünü 5 yıl içerisinde 40 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen bir anlaşma imzalamıştı.

Ayrıca, geçen yıl BAE ve Türkiye 5 milyar dolarlık swap anlaşması imzalamıştı.