Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı!

İş adamı Rıza Sarraf, İran'a yönelik yaptırımlardan kaçınmak için İran hükümeti ve diğer kuruluşların kurduğu mekanizmanın parçası olmak suçlaması yüzünden ABD'nin Miami kentinde gözaltına alındı.
Rıza Sarraf ABD'de tutuklandı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2020-08-22 16:41:41    

Reuters ve Al Jazeera'nin geçtiği bilgiye göre İran asıllı işadamı Rıza Sarraf, ABD'nin Miami kentinde tutuklandı. Sarraf'a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı yönünde. Sarraf ve iki İranlı daha hakkında Manhattan'da bu suçlamalarla dava açılmıştı.

Rıza Sarraf, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık'ta tutuklanmış, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

İddianamede üç şüpheli 2010 ile 2015 yıları arasında İran hükümeti, İran’ın kontrolündeki kurumlar aracılığıyla uluslararası mali para transferleri yaptılar. Bu mali transferlerden, ABD’nin yaptırım koymuş olduğu İran kurumları olan, İran hükümetinin sahip olduğu Bank Mellat, İran UlusalPetrol Şirketi NIOC, Naftiran, Hong Kong’daki aracı şirket KHICO, İsviçre ve Hong Kong ile, İngiltere’deki bazı şirketler yararlandı.

İddianamede Zarrab’ın 3 Aralık 2011′de İran Merkez Bankası’na yazdığı mektup kanıtlardan biri oldu.

İddianame’de Zarrab ve diğer şüphelilerin İran, Türkiye ve ABD’deki bazı şirketler aracılığıyla bu komployu gerçekleştirdikleri de yer aldı. Türkiye’deki şirketler RoyalHolding, Durak Döviz bürosu, Al Nafees Exchange, Royald Emerald Yatırım, Asi Kıymetli Madenler Turizm şirketi, ECB kuyumculuk iç ve dış sanayi ticaret limited şirketi, Güneş Genel Ticaret /Güneş General Trading) olarak sayıldı.

 İddianamede şüphelilerin tüm bu şirketler aracılığıyla ABD yaptırımlarını deldikleri ifade edildi.

75'ER YIL HAPİS İSTEDİ

 

Tutuklama açıklamasını New York’un büyük davaları takip eden başsavcısı Preet Bharara, ulusal güvenlik konularından sorumlu Adalet Bakan Yardımcısı John Carlin ve FBI Bölge Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez yaptı. Zarrab, (33) ve iki İran vatandaşı Kamelia Cemşidi (29) ile Hüseyin Necafzade’nin (65) İran hükümetinin yararına olacak biçimde sahtekârlık yaparak yüz milyonlarca dolarlık bankacılık işlemi yürütükleri iddia edildi. Davada, savcılık her üç şüpheli için ABD’yi dolandırmaktan 5 yıl, İran’a yaptırımları ihlalden 20 yıl, bankacılık sahtekârlığından 30 yıl ve karapara aklamaktan 20 yıl olmak üzere toplam 75’er yıl hapis istedi.

 

FBI: İRAN'A KARŞI ABD'NİN YAPTIRIMLARINI İHLAL ETTİLER

FBI Direktör Yardımcısı Rodriguez ise '2010’dan 2015’e kadar yaklaşık beş yıl boyunca zanlılar İranlı kuruluşlar adına finansal faaliyetler yürüterek İran’a karşı ABD ve uluslararası ekonomik yaptırımları ihlal ettiler' dedi.

 

ZARRAB'I TUTUKLAYAN SAVCI KİM

Zarrab'ı tutuklayan savcı Preet Bharara, Hint asıllı ABD vatandaşı, Demokrat, Obama'ya yakın olarak biliniyor. Bharara'yı da Obama atadı, Harvard mezunu. Bharara, özellikle uyuşturucu operasyonlarında tuzak operasyonlara imza atmasıyla tanınıyor. Ülkesinde başarılı bir savcı olarak tanınan Bharara, TIME dergisine de Wall Street’e yönelik yaptığı operasyonla kapak olmuş bir isim.