Rıza Sarraf ve Ebru Gündeş'in kaçak yalısına yıkım kararı!

Rıza Sarraf’a ait İstanbul Boğazı’ndaki tarihi yalının eski hale getirilmesine, kaçak kat ve asansörün de yıkılmasına karar verildi. Dava açılırsa Sarraf 5 yıla kadar hapisle yargılanacak.
Rıza Sarraf ve Ebru Gündeş'in kaçak yalısına yıkım kararı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Rıza Sarraf’a ait İstanbul Boğazı’ndaki tarihi yalının eski hale getirilmesine karar verdi.

Kanlıca sahilinde toplam üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey Yalıları’ndan ikisini 2011 yılında satın alan Sarraf, Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970 yılında ikinci derece tarihi eser olarak tescil edilen yalılarda geçen yıl tadilat çalışması başlatmıştı.

İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, yapının orijinalini inceledikten sonra tadilat projesine onay vermiş, proje daha sonra Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nce de proje onaylanmıştı.

Ancak onarım bittiğinde, yalılardan birine kaçak kat çıkıldığı, dış cephenin yıkılarak camla kaplandığı, ahşap korkulukların söküldüğü, Boğaziçi’ne açılan bahçelerin yıkıldığı ve iki yalının birleştirildiği, deniz araçları için özel iskele yapıldığı, kiremitli çatının değiştirildiği ve her iki yalının tüp geçit ve asansörle birleştirildiği ortaya çıktı.

Boğaziçi İmar Müdürlüğü, kamuoyuna yansıyan iddialar üzerine yalılarda inceleme yaptı. İncelemede, 2960 sayılı Boğaziçi Yasası’na aykırılıklar tespit edildi.

Suç duyurusu

Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil’in haberine göre Koruma Kurulu üyeleri, önce gün toplanarak Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün raporlarını ve kendilerinin onayladığı restorasyon projesini inceledi.

Yalılarda onaylı projede olmayan fazlalıklar tespit edildi. Bir kat kaçak yapıldığı ve iki yalıyı birbirine birleştiren tünel ve asansörlerin onaylı projede olmadığı görüldü. Bunun üzerine kurul üyeleri her iki yalı için de tescilli tarihi yapıların onaylı projede görünen eski haline geri getirilmesine ve mülk sahipleri hakkında Cumhuriyet savcılığına 2863 sayılı yasanın 9’uncu maddesi gereği suç duyurusu yapılmasına karar verdi.

Kurul, tescilli esere bilerek kuruldan izin almaksızın müdahale etmekten dolayı 2863 sayılı yasanın 9’uncu maddesi gereği Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

Savcılık, Sarraf Ailesi’nin ifadesini alacak ve 2863 sayılı yasaya muhalefetten haklarında dava açılacak.

Yasa ne diyor?

2863 sayılı yasanın 65’inci maddesinde bu suça şu ceza öngörülüyor:

“Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın inşai ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.”

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü