RTÜK haber vermeyi yasakladı: 'İftira niteliğinde ifadeleri yayımladıkları gerekçesiyle'

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın Gezi Davası sonrası yaptıkları açıklamaları haberleştiren KRT, Tele 1, Halk TV ve Flash TV’ye 'kişi ya da kuruluşları küçük düşürücü, aşağılayıcı ve iftira niteliğinde' ifadeleri yayımladıkları gerekçesiyle yüzde 3 para cezası verdi.
RTÜK haber vermeyi yasakladı:
2022-05-10 18:46:19   Güncelleme: 2022-05-10 19:10:48    

RTÜK açıklamasında, 'Gezi olaylarına ilişkin yapılan yargılamanın karar duruşması sonrasında Ahmet Şık ve Özgür Özel’in özellikle yargıyı hedef alan hakaret içeren söylemlerini ekranlara taşıyan 4 televizyon, 6112 sayılı Yasada geçen yayın ilkelerini ihlal ettiği' belirtildi.

Bu sebeple medya kuruluşlarına üst sınırdan idari para cezası verilmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi.

RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Onur Konuralp karara Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarla tepki gösterdi.

Kürsü dokunulmazlığını tanımadılar

Kararı Twitter hesabından duyuran RTÜK üyesi İlhan Taşçı, 'RTÜK’ün bugünkü cezaları gösterdi ki; milletvekilerinin söyledikleri birilerince beğenilmediğinde kanallar cezalandırılarak bu isimlerin yayınlara çıkarılmaması hedefleniyor. Amaç kimse gerçekleri duymasın, bilmesin! Medyaya baskı siyasilerin açıklamalarına kadar uzandı' dedi.

'Basın özgürlüğü ihlali ve sansür hamlesi'

RTÜK Üyesi Okan Konuralp de kararın 'Basın özgürlüğü ihlali ve sansür hamlesi' olduğunu belirtti. Kararın oy çokluğuyla alındığını belirten Konuralp, milletvekilleri açısından ihlal yaratan kararın TV’ler açısından da basın özgürlüğü ihlali ve sansür hamlesi olduğunu belirtti. 'Uzman raporlarında, mevcut iktidarın ve mahkeme heyetinin itibarının zedelendiği iddiasının da bulunması ayrı bir garabettir' dedi.

Cafer Mahiroğlu: Tuzun koktuğu ve sözün bittiği nokta

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, karar hakkında yaptığı Twitter paylaşımında, ''Seçilmiş vekillerin basın açıklaması yapması ne zamandan beri suç oldu?' diye sormayacağım' dedi. 'Bu cezanın evrensel yayın ilkelerine aykırı bir durum olduğunu da sorgulamayacağım' diyen Mahiroğlu, 'Çünkü artık tuzun koktuğu ve sözün bittiği noktadayız' ifadesini kullandı.