Rusya, Türk kargo gemisine uyarı ateşi açtı

Rusya, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasından çıkmasından bu yana ilk kez ticari bir gemiye, Şükrü Okan adlı Türk kargo gemisine uyarı ateşi açtı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir Rus savaş gemisinin Ukrayna'nın güneyindeki Izmail Limanı istikametine giden kargo gemisine uyarı ateşi açtığı bildirildi. Ukrayna olayı kınarken, İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, ''Rus askeri Türk gemisi Şükrü Okan’a baskın yaptı, Türk hükümeti tepki göstermedi' şeklindeki iddiaların manipülasyon içerdiği açıklamasında bulundu.
Rusya, Türk kargo gemisine uyarı ateşi açtı
2023-08-14 19:11:26   Güncelleme: 2023-08-26 09:52:53     ©DHA

Rusya Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, 'Gemiyi durmaya zorlamak için bir Rus savaş gemisinden hafif otomatik silahlarla uyarı ateşi açıldı' denildi. Atışın, geminin yapılan 'dur' uyarısına uymadığı için açıldığı vurgulandı. Açıklamada, Rus askerlerinin gemiye helikopterlerle iniş yaptığı, incelemelerin ardından rotasında devam etmesine izin verdiği kaydedildi.

Türk Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Romanya'ya giden gemiyle ilgili bir olay yaşandığından haberdar olunduğunu ve Ankara'nın konuyu araştırdığını aktardı.

Moskova daha önce Ukrayna limanlarına giden gemilerin, silah taşıyabilecekleri için inceleneceği uyarısında bulunmuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Karadeniz'de Şükrü Okan adlı Türk kuru yük gemisine ateş açmasını kınadığını açıkladı. Açıklamada, Rusya'nın uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiği ve gemilerin Karadeniz'den geçişini engellediği belirtildi. Ukrayna, uluslararası toplumu Rusya'nın eylemlerini önlemeye çağırdı.

İletişim Başkanlığı'ndan açıklama: Gemi Türk bayraklı değil, muhataplar ikaz edildi

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan Karadeniz'de devriye gezen Rus gemisi Vasiliy Bikov'un Palau bayraklı Şükrü Okan adlı Türk yük gemisine uyarı ateşi açtığı ve gemiyi durdurduğu açıklamasının ardından İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Rusya Federasyonu'ndaki muhatapların 'uygun şekilde ikaz edildiğini' bildirdi.

'Geminin sahibi Türk olsa bile gemi Türk bayraklı bir gemi değildir'

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, ''Rus askeri Türk gemisi Şükrü Okan'a baskın yaptı, Türk hükümeti tepki göstermedi' şeklindeki iddialar Manipülasyon içermektedir. Basına yansıyan ve Rus askerlerinin Şükrü Okan isimli gemiye müdahalede bulunduğu yer Türk karasuları değil uluslararası sulardır. Şükrü Okan isimli geminin sahibi Türk olsa bile gemi Türk bayraklı bir gemi değildir. Uluslararası hukukta geminin ismi veya personelinin milliyetinden ziyade önemli olan bayrak devletidir. Tüm bunlara rağmen gemiye yapılan müdahale sonrasında Rusya Federasyonu'ndaki muhataplar Karadeniz'de gerginliği tırmandıracak bu tarz girişimlerden kaçınılması için uygun şekilde ikaz edilmiştir' denildi.