Rusya'da darbe girişimi: Paralı asker grubu Wagner, Rus ordusuna baş kaldırdı!

Rusya’nın Rostov bölgesinin valisi Vasiliy Golubev, kolluk kuvvetlerinin, bölge sakinlerinin güvenliği için gereken önlemleri almakta olduklarını belirterek vatandaşlardan gerekmedikçe evlerinden dışarı çıkmamalarını istedi.
Rusya'da darbe girişimi: Paralı asker grubu Wagner, Rus ordusuna baş kaldırdı!
2023-06-24 04:07:45   Güncelleme: 2023-06-24 04:32:53    

Basın mensuplarına konuşan Peskov, 'Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, Prigojin ile ilgili meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor' dedi.
Günün erken saatlerinde Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Wagner'e ait kamplara hava saldırısı düzenlediğine sosyal medyada yer alan iddiaların doğru olmadığını açıklamıştı.

FSB, Prigojin hakkında ‘askeri ayaklanma çağrısı yapma’ suçlamasında bulundu

Bununla beraber Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi de Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Prigojin’in ifadeleriyle ilgili olarak ‘silahlı ayaklanma çağrısı yapma’ suçlaması üstünden ceza davası açtığını duyurdu.
Komiteden yapılan açıklamada, 'Yevgeniy Prigojin tarafından yayılan iddiaların hiçbir dayanağı bulunmuyor. Bu yasadışı eylemlerin derhal son bulmasını talep ediyoruz' denildi.
Rusya Başsavcılığı da Prigojin hakkında yaptığı açıklamada, 'Prigojin’in eylemlerinin hukuki değerlendirmesi, hakkında açılan dava kapsamında yapılacak' vurgusunu yaptı.
Prigojin hakkında, Rusya Ceza Kanunu’nun ‘silahlı ayaklanma organize etmekle’ ilgili 279. maddesi üzerinden dava açılmıştı. Söz konusu maddeden suçlu bulunan biri hakkında 20 yıla kadar hapis cezası kararı alınabiliyor.

Rusya'nın Rostov bölgesi valisinden vatandaşlara 'Evde kalın' uyarısı

Rostov bölgesinin yerel Acil Durum Bakanlığı yetkilileri bölge genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.
Rostov, Rusya’nın Ukrayna sınırında, Wagner güçlerinin konuşlu olduğu alana yakın bir mesafede yer alıyor.

Rus devlet televizyonunda özel yayın başladı: Progojin’in yayınladığı görüntüler sahte

Rus devlet televizyonu Pervıy Kanal’da bir süre önce duyurusu yapılan özel yayın başladı. Yayın sırasında, Prigojin’in, Wagner’in cephe gerisindeki bir kampına Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlendiğini iddia ettiği saldırının ‘kanıtı’ olarak yayınladığı görüntülerin sahte olduğuna ilişkin bilgiler paylaşıldı.
Prigojin’in bu iddiasını Rusya Savunma Bakanlığı tarafından da yalanlanmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı: Kiev rejimi Prigojin’in provokasyonundan yararlanıp Bahmut yakınına güçlerini yığıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, 'Kiev rejimi, Prigojin’in nizamı bozmak için gerçekleştirdiği provokasyondan yararlanarak, güçlerini taktik önemi olan Bahmut yakınlarına yığmaya başladı. Rusya ordusunun güney cephesi güçleri, düşmana hava güçleri ve top atışlarıyla saldırı düzenliyor' açıklamasını yaptı.
 

Sputnik muhabiri: Moskova'da durum sakin

Sputnik muhabirinin aktardığına göre Moskova merkezinde durum sakin, meydanlarda ve sokaklarda askeri ya da zırhlı araçlar bulunmuyor.
Daha önce bazı medya kuruluşları, Moskova'da güvenlik önlemlerinin artırıldığını iddia etmişti. Söz konusu bilgi henüz doğrulanmadı.

Beyaz Saray: Rusya'daki gelişmeleri takip ediyoruz

CNN'nin haberine göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, konuya ilişkin açıklama yaptı. Hodge, 'Gelişmeleri takip ediyoruz. ABD Başkanı Joe Biden da konuya ilişkin bilgilendirildi' ifadelerini kullandı.
Sözcü Hodge, müttefikler ve ortaklarla Rusya'daki gelişmeleri görüşeceklerini bildirdi.