Rusya'da darbe girişimi | Wagner 'Rusya'nın yakında yeni bir devlet başkanı olacak' dedi

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin, Rus ordusunun liderlerini grubun kamplarını vurma emri verdiğini ve Rus ordusunun Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediğini ileri sürmesiyle başlayan darbe girişiminin etkileri sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün darbe girişimine ilişkin yaptığı ilk açıklamada, 'Eylemlerimiz çok sert olacak; Rus ordusu gereken emirleri aldı' dedi. Wagner grubunun Telegram hesabından ise, 'Putin yanlış tercihi yaptı; Rusya'nın yakında yeni bir devlet başkanı olacak' mesajı paylaşıldı.
Rusya'da darbe girişimi | Wagner
2023-06-24 15:32:38   Güncelleme: 2023-06-24 15:32:38    

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, başkentte terörle mücadele kapsamında güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini bildirdi.

Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev, mevcut durum nedeniyle güvenliğin korunması amacıyla gerekli önlemlerin alındığını belirterek, 'Vatandaşları kent merkezine çıkmamaya ve evde kalmaya çağırıyorum' ifadesini kullandı.

Lipetsk Bölge Valisi İgor Artamanov ise bölgede tedbirlerin artırıldığını vurgulayarak, 'Kritik altyapı tesislerine özel önem verilecek. Ayrıca bölge sakinlerine özellikle Voronej bölgesi, güneye doğru seyahat etmemeyi tavsiye ediyorum' dedi.

Voronej yönetiminden yapılan açıklamada, M4 federal otoyolunda askeri araç konvoylarının hareket ettiği, bu nedenle siviller tarafından kullanılmaması gerektiği kaydedildi.

Prigojin: Moskova otoyolunda bir helikopter düşürdük

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Moskova otoyolunda bir helikopterin Wagner tarafından düşürüldüğünü iddia etti.

Prigojin, şu ifadeleri kullandı:

'Bir kez daha herkesi uyarıyorum. Kimse bizi ortadan kaldıramaz. Hedefimiz var. Hepimiz ölmeye hazırız. Çünkü biz vatan ile Rus halkı için ölüyoruz. Rus halkını sivilleri vuranlardan kurtarmak lazım. Rostov'da az önce helikopterlerle sivillere ateş açıldı. Pilotlardan biri vurma emrine uymadı.'

Wagner grubu, Rus Güney Askeri Bölge Karargâh binasını kuşattı

Prigojin'in idaresindeki Wagner grubu, Rostov-Na-Donu'daki Rus Güney Askeri Bölge Karargâh binasını kuşattı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Wagner savaşçılarının zırhlı araçlarla, tanklarla Rus Güney Askeri Bölge Karargâh binası çevresinde konuşlandığı yer alıyor. Wagner savaşçıları Rus Savunma Bakanlığı'na bağlı binanın kapı ve pencerelerini gören yerlere ağır silahlar yerleştirdi. Rostov-Na-Donu sokaklarında kritik noktaları kontrol etmeye çalışan Wagner grubu üyelerinin hareketliliği görülüyor.

Rus Güney Askeri Bölge Karargâhı önünde askeri yetkililerle tokalaştığı görülen Wagner'in Kurucusu Prigojin, 'Bir kez daha söylüyorum. Biz Şoygu'yu ve Genelkurmay Başkanı'nı buraya istiyoruz. Onlar gelene kadar burada olacağız. Rostov'u bloke edeceğiz ve Moskova'ya gideceğiz' ifadelerini kullandı.

Prigojin, Telegram kanalından paylaştığı görüntüde, 'Kararg3ahta bulunuyoruz. Rostov'da askeri havaalanı dahil askeri tesisler de kontrolümüzde bulunuyor. Karargâh çalışıyor' dedi.

Genelkurmay Başkanı'nın karargâhtan kaçtığını iddia eden Prigojin, şöyle devam etti:

'Sorun yok. Her şey kontrol altında. Hava Kuvvetleri'nin bize değil, Ukraynalılara saldırması için uğraşıyoruz. Wagner'in cephede orduya engel yarattığı haberlerini dinlemeyin. Cephedeki durum bizim yüzümüzden bozulmadı. Buraya geldiğimizde birçok şeyi bir kez daha doğruladık. Birçok toprak kaybedildi. Ölen Rus asker sayısı, üstlere bildirilenlerden 3-4 kat daha fazladır. Bazı günlerde 1000'e kadar asker kaybı yaşanıyor.'

Putin'den ilk açıklama: Eylemlerimiz çok sert olacak; Rus ordusu gereken emirleri aldı

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Prigojin ve taraftarlarının yaptıkları silahlı isyandır. Prigojin, Wagner savaşçılarını kendi suç macerasına sürüklüyor' ifadeleri yer aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Wagner'in darbe girişiminin ardından ilk açıklamasında 'silahlı isyan' nitelendirmesi yaptı. Putin, ' Eylemlerimiz çok sert olacak; Rus ordusu gereken emirleri aldı' ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Putin’den Wagner’in darbe girişimine ilişkin açıklama: Eylemlerimiz çok sert olacak; Rus ordusu gereken emirleri aldı

Putin'in açıklamasının ardından Wagner grubuna ait Telegram kanalından yapılan paylaşımda, 'Putin'in yanlış tercihi yaptığı' ve 'Rusya'nın yakında yeni bir devlet başkanı olacağı' denildi.

Sosyal medyada Moskova'dan paylaşılan görüntülerde şehirde Wagner'e ait afişlerin indirildiği görüldü

Kadirov'dan Putin'e destek

Rusya'nın federal bölgelerinden Çeçenistan'ın Putin'e yakınlığıyla bilinen lideri Ramazan Kadirov, Prigojin’i ihanetle suçlayarak Rus askerlerine 'provokasyonlara gelmemeleri' çağrısı yaptı. Kadirov, Çeçen güçlerinin Wagner lideri Prigojin’in isyanını durdurmaya yardım etmeye hazır olduğunu ve gerekirse sert adımlar atılabileceğini söyledi.

Kadirov, Rusya Savunma Bakanlığı ve Rosgvardiya’ya bağlı Çeçen askerlerin gerilim bölgelerine gitmek üzere yola çıktığını duyurdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko’yu arayarak Rusya’daki mevcut duruma ilişkin bilgi verdiği belirtildi.

Belarus devlet haber ajansı BelTA’dan yapılan açıklamada, 'Rusya Devlet Başkanı bu sabah Belarus Başkanı’nı aradı. Telefon görüşmesi gerçekleşti. Vladimir Putin, Belaruslu mevkidaşını Rusya’daki duruma ilişkin bilgilendirdi'ifadesine yer verildi.

Ne olmuştu?

Wagner'in kurucusu Prigojin'in, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB) 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediği yönündeki iddialar yalanlanmıştı.