Rusya'ya başkaldıran Wagner'e ait uçak düştü! Prigojin öldü

Rus sivil havacılık yetkilileri, Moskova'ya karşı ayaklandıktan sonra Kremlin'le arası açılan Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in içinde bulunduğu uçağın düştüğünü açıkladı. Uçaktaki 10 kişinin de hayatını kaybettiği bildirildi.
Rusya'ya başkaldıran Wagner'e ait uçak düştü! Prigojin öldü
2023-08-24 07:47:33   Güncelleme: 2023-08-24 07:47:33    

Prigojin'in yolcu listesinde olmasına rağmen uçakta olup olmadığı tartışma konusu olurken, Rus Sivil Havacılık Otoritesi ilerleyen saatlerde Wagner lideri ve onun sağ kolu Dmitri Utkin'in düşen uçakta bulunduğunu açıkladı.

Wagner PMC'ye bağlı Telegram kanalı Gri Bölge, Prigojin'in düşen uçakta hayatını kaybettiğini yazdı.

Baza'nın haberine göre Wagner Grubu'na ait RA-02795 kuyruk numaralı Embraer ERJ 135 uçağı Tver bölgesinde düştü. Uçak, başkent Moskova'dan St. Petersburg'a uçuyordu.

Rus devlet haber ajansı TASS'ın Telegram kanalında verilen habere göre Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, yolcu listesinde Wagner'in kurucusu ve lideri olan, bir zamanlar Vladimir Putin'e yakınlığı sebebiyle 'Kremlin'in Şefi' olarak da bilinen Prigojin'in de bulunduğunu bildirdi.

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldığı ve Tver Valisi Igor Rudenya'nın durumla bizzat ilgilendiği ifade edildi. 

Wagner PMC'ye bağlı Telegram kanalı Gri Bölge, uçağın Bologovski bölgesindeki hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunu iddia etti. Gri Bölge'nin paylaştığı mesajda 'Videolardan birinde füze izler bulunuyor ve doğrudan görgü tanıkları bunu doğruluyor' denildi.

Uçağın düşmesinden kısa süre sonra Prigojin'le bağlantılı ikinci bir uçak, Saint Petersburg'a doğru yol alırken Moskova'ya döndü

Uçaktaki 10 kişi de hayatını kaybetti

Interfax haber ajansının aktardığına göre Acil Durumlar Bakanlığı, uçaktaki 7 yolcu ve 3 mürettebat üyesinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 

TASS, şu ana kadar 4 cesede ulaşılabildiğini bildirdi. 

İddialara göre uçakta Wagner'in kuruluşundan bu yana Prigojin'in yanında olan ve medyada 'sağ kolu' olarak nitelendirilen Dmitri Utkin de bulunuyordu. 

Gri Bölge: Prigojin öldü

Wagner ile bağlantılı Gri Bölge Telegram kanalı, Prigojin'in öldüğünü belirtti. Kanaldan şu paylaşım yapıldı:

'Wagner grubunun lideri, Rusya'nın kahramanı, anavatanın gerçek vatanseveri Yevgeni Viktoroviç Prigojin, Rusya'ya ihanet edenlerin yaptıkları sonucunda öldü. Ama cehennemde bile en iyisi olacak. Rusya için zafer!'

Yevgeni Prigojin kimdir?

Yevgeni Prigojin, 2014 yılında Wagner paralı asker grubunu kurdu ve liderliğini üstlendi. Wagner grubu önce 2014'te Donbass'ın işgalinde, daha sonra da Orta Doğu ve Afrika'daki çatışmalarda oynadığı rollerle dünyada tanınmaya başladı. Grup, özellikle Libya İç Savaşı'ndaki faaliyetleriyle Türkiye medyasında da sıkça yer aldı. Wagner, Ukrayna savaşında da yer aldı ve varlığı boyunca insan hakları ihlalleriyle gündeme geldi. 

Suç kaydı olan varlıklı bir iş insanı olan Prigojin, Kremlin'e catering hizmeti verdiği için 'Putin'in şefi' diye tanınıyordu. 

Ayaklanma

Haziran ayında Priigojin, Rus ordusunun kendi savaşçılarını hedef aldığını ve 2 binini öldürdüğünü iddia ederek Rus Silahlı Kuvvetleri'nin elitlerini devirme sözü verdi ve bir süredir ordu ile Wagner arasında devam eden gerilim patlama noktasına ulaştı. 

Moskova'ya doğru yürümeye başlayan Wagner askerleri, Rusya'nın güneyindeki Rostov-na-Donu'yu ele geçirdi. 

23 Haziran'da başlayan ayaklanma, 24 saatten kısa sürdü. Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko arabuluculuğunda Kremlin ile Prigojin arasında yapılan görüşmeler sonucunda Wagner ilerlemesini durdurdu. 

Anlaşma kapsamında suçlamalar düşürüldü ve Prigojin, Wagner üyeleriyle birlikte Belarus'a geçip Minsk'in ordusunu eğitmeyi kabul etti. 

Prigojin, ayaklanmadan sonra genellikle sessizliğini korudu.

Ayaklanmadan sonra ilk videosunu dün paylaşmıştı

Prigojin, Rus yönetimine karşı gerçekleştirdiği isyanın ardından dün ilk defa görüntü paylaşmıştı. Prigojin, Afrika kıtasında olduğunun sinyallerini verdi.

Prigojin, 'Wagner’in tahliyesi' adlı Telegram kanalında paylaşılan görüntüde, Rusya’yı Afrika dahil tüm kıtalarda 'daha da büyük hale' getirdiklerini belirtti.

Görüntülerde, 50 dereceyi aşan sıcaklıkta bulunduklarını söyleyen Prigojin, 'Adalet ve mutluluk! Afrika halkı için IŞİD, El Kaide ve diğer haydutların hayatını bir kabusa çeviriyoruz' ifadesini kullandı.

Rusya-Afrika Zirvesi'nin yapıldığı St. Petersburg'da 27 Temmuz'da Afrikalı yetkililerle görüşen Prigojin, 29 Temmuz’da Afrique Media TV kanalına yaptığı açıklamada, Afrika ülkelerindeki Wagner savaşçılarının sayısını artırmaya hazır olduklarını söylemişti.

Hakan Aksay: Ayaklanmanın ikinci ay dönümünde öldürülmüş olabilir

T24 yazarı Hakan Aksay, 23 Haziran'da Moskova'daki askeri yönetime karşı ayaklanan Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin'in öldürülmüş olabileceğini belirtti. 

Aksay, T24'e Prigojin'in içinde bulunduğu belirtilen uçağın düşmesini yorumladı. Aksay, 'Eğer Prigojin gerçekten o uçaktaysa, ayaklanma için en ağır şekilde cezalandırılmış olabileceğini' belirtti.

Uçağın Wagner'in Moskova'ya karşı ayaklanmasını başlattığı 23 Haziran'ın ikinci ay dönümünde meydana geldiğine dikkati çeken Aksay, 'Putin'in Progojin'i gözden çıkarmış olma ihtimali var. Kremlin'de bir araya gelmişlerdi. Oradaki konuşmalardan anladığım kadarıyla Putin, Wagner'in başına Kremlin'e yakın birini geçirmek istedi' diye konuştu.

Aksay geçmişte muhalif oligark Boris Abramoviç Berezovski ve muhalif lider Aleksey Navalni'nin zehirlendiğine dikkat çekerek, Putin'in Prigojin'e yönelik bir intikam adımı atmış olmasının şaşırtıcı olmayacağını belirtti. Ukrayna'nın son günlerde Moskova'da sık sık dron saldırıları düzenlediğini hatırlatan ve uçağın düşmesinde Kiev'in de dahiliyetinin gündeme gelebileceğini ifade eden Aksay, birinci şüphelinin ise insanların gözünde Kremlin olacağını ifade etti.

Putin'in verdiği söyleşi gündeme geldi

Rusya'nın Ukrayna savaşında kullandığı Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin geçen ay, darbeye teşebbüs etmişti. Darbe girişimi sonrası Putin yaptığı açıklamada 'Özel askeri harekat bölgesinde savaşan Wagner savaşçıları birer kahraman. İsyan başlatanlar onlara ihanet etmiş oldu' demişti.

Uçak kazasının ardından Putin'in yıllar önce bir televizyon kanalına verdiği mülakatta sunucunun 'Affedilmeyen nedir?' sorusuna 'İhanet' cevabı verdiği görüntüler yeniden gündem oldu.