Sağlık Bakanı Koca: Normale dönmüyoruz; yeni hayatın normallerini oluşturuyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Türkiye'nin 'normalleşme süreci'yle ilgili değerlendirmede bulunurken, 'Gururla söylüyorum, ülkemiz virüse karşı mücadelenin ilk dönemini tamamladı, ikinici aşamadayız, yeni aşamanın adı 'kontrollü sosyal hayat'' dedi.
Sağlık Bakanı Koca: Normale dönmüyoruz; yeni hayatın normallerini oluşturuyoruz
2020-05-07 01:32:40   Güncelleme: 2020-05-07 01:32:40    

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'normalleşme planı'nın ardından düzenlenen ilk Bilim Kurulu toplantısından sonra yaptığı basın açıklamasında vatandaşları rehavete kapılmamaları konusunda uyarırken, tedbirlerin ciddi şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi. 

Türkiye'de salgınla mücadelede; 'hastalığı kontrol altına alma' olarak nitelendirdiği ilk aşamanın tamamlandığını söyleyen Koca, 'İkinci aşamada hedefimiz hastalığın önündeki fırsatları kaldırmaktır. 'kontrollü sosyal hayat' tanımı bize nasıl yaşayacağımızın fikrini verecektir; bu tanımalama hastalıkla mücadelede ikinci dönemin stratejisidir. Özgür ve tedbirli hayat biçimine geçiyoruz. İki temel tedbir var; dışarı çıkmamız gerekiyorsa mutlaka maske kullanacağız ve sosyal mesafeyi dikkatli şekilde ayarlayacağız. Bu tedbirler birbirini tamamlıyor' diye konuştu. 

Bakan Koca, 'yeni normal' vurgusu yaparken, 'Yeni hayatın normal eskisinden farklı olacak; tüm gelişmeler için ana fikir bu. Fedakarlığımızın ödülünü hızlı bir serbestlik olarak talep etmemeliyiz, kazanımlarımızı korumalıyız' ifadelerini kullandı. 

Haftasonları uygulanan sokağa çıkma yasaklarının devam etmesinden yana olduğunun da altını çizen Koca, 11 Mayıs'ta açılacak işletmeler için Bilim Kurulu'nun rehber hazırlayacağını ve işletmelerin bu kurallara uyması gerektiğini söyledi. Koca, açılacak işletmelerde ve AVM'lerde insan sayısı sınırlaması olacağını da kaydetti.  

Bakan Koca, 'AVM'lerin ve berberlerin açılması kararı Bilim Kurulu'na mı ait' sorusuna ise, 'Kurulun, bakanlığın veya hükümetin AVM'lerin kapatılmasıyla ilgili bir kararı olmamıştır. İşletmeler kendi isteğiyle kapanmıştır, AVM'lerin açılması için de karar gelmesi gerekmiyordu' diyerek yanıt verdi. 

k federasyonun kendi kararı, sorumluluk onların'

Bilim Kurulu'nda görüşülen Federasyon kararıyla ilgili herhangi bir durum söz konusu değil. Dün TFF Başkanı Nihat Özdemir'le görüşmemiz oldu, açıklama yaptık. Net ifade etmeye çalıştım özellikle futbol hassas bir konu, geniş kitleleri ilgilendiren bir alan. Burada kararı vermesi gereken federasyonun kendisi... Federasyonun özgür iradesiyle kararını verebileceğini ve Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu olarak katkıda bulunmak istemediğimizi ifade ettik. Biz Federasyonun sağlık kurulunun olduğunu biliyoruz. Onların bunu nasıl yönetilmesi gerektiğiyle ilgili bir stratejileri var. Federasyon kararını verdi, sorumluluk Federasyonundur. Federasyon bu kararı alabiliyorsa karar da sorumluluk da kendilerinindir. 

'150 bin kişiye tarama testi yapılacak'

TÜİK'le birlikte antikor testi için Türkiye genelinde salgının derecesini ve taşıyıcılığını görmek istiyoruz. TÜİK'le çalışma yapıyoruz, bazı şeyler netleşti. Hem PCR hem de antikor testi yaparak hem taşıyıcılığı hem koruyuculuğu hem de hastalık durumunu ortaya koyan geniş ve dünyada örneği az bulunan bir çalışma yapacağız. Bölgesel olmayacak, tüm Türkiye'yi yapsayacak. 150 bin kişi taranmış olacak örneklem yöntemiyle... Hem PCR hem antikor taraması... Tedbirleri şekillendirmek için önemli olacak bizim için, gelecek hafta başlamış olacağız sahada. 

Bu hafta sonu için sokağa çıkma yasağının devam edeceğini, büyüklerimizle ilgili serbest olduğunu biliyorsunuz. Önümüzdeki dönemde bu tedbirlerin devamından yanayız. Maskeyle ilgili 65 yaş üzeri vatandaşlar için her büyüğümüze 5'li paket gönderilmişti. Yarından sonra serbest alabilmenin de önü açılmış olacak. 

'AVM'leri kapatma kararı yoktu, açılması için karar gerekmiyordu'

Bilim Kurulu ve bakanlığın veya hükümetin AVM'lerin kapatılmasıyla ilgili kararı olmamıştır. İşletmelerin kapatılmasıyla ilgili kararları olmuştur. AVM'lerin açılması için de karar gelmesi gerekmiyordu, zaten açıktı. İşletmeler bunu sürdürme düşüncesinde olmadılar. Kuaförler, berberler belli şartlara bağlı kaymak kaydıyla açık olacak. Giyim evi, züccaciyelerle ilgili de rehberler olacak. Restaurantlar, kafeler, lokantalar vs. AVM'ler açılıyor diye açılmayacak. Bu süreçte bu işletmeler kapalı olmaya devam edecek. 

YKS ve YGS kararı da hükümetimizin bir kararıdır. Bu alınan karar zaten Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklandı. Bundan sonraki süreçte Bilim Kurulu'na bu sürecin nasıl olması gerektiğiyle ilgili sorunlar ele alınacak ve bilgilendireceğiz. 

'İşletmelerde sınırlı sayıda insan olacak'

'AVM'lerdeki durumla ilgili biz bütün bunları Bilim Kurulu değerlendirip, o AVM'lerde bulunabilecek kişi sayısını tespit ediyor olmuş olacağız. Eskisi gibi herkes AVM'ye gidiyor olmayacak. Bununla ilgili rehberler yayınlanıyor olacak. Her AVM'ye, işletmeye özel vatandaşlarımız hem internet sitelerinde bulabilecek hem de işletmelerde asılı olarak kalmasını istiyoruz. AVM'de belli bir sayıda kişinin olması istenmiyorsa girilemiyor olmuş olacak. Yeni dönemin kendine has kuralları olacak. Onun için kontrollü sosyal hayat diyoruz.' 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü