'Sahillerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, selin vurduğu Rize'nin Güneysu ilçesinde yaptığı konuşmada, 'Yaylalarımızın, dere yataklarımızın, sahillerimizin, dağlarımızın, nehirlerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık' dedi.
'Sahillerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık'
2021-07-23 14:02:30   Güncelleme: 2021-07-23 14:39:50    

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel ve heyelanın yaşandığı Doğu Karadeniz'e gitti. Erdoğan, Artvin ve Rize'de meydana gelen selin ardından yürütülen çalışmalar hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'ndan bilgi aldı.

Erdoğan, yaşanan sel felaketinden dolayı buruk bayram geçirdiklerini belirterek yatay mimariye dikkat çekti. 

Erdoğan, 'Dikey mimari yerine yatay mimariyi teşvik ederek şehirlerimize nefes aldırdık, ne olur şu yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayın. Görüyorsunuz bu çaylıklar azot gübresiyle birlikte toprağı eritiyor. Sonra bu çamur balçığa dönüşüyor. O balçığa dönüştükten sonra o binalarda her an kaymayla karşı karşıyaya kalıyor. Yaylalarımızın, dere yataklarımızın, sahillerimizin, dağlarımızın, nehirlerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık' diye konuştu.

328'i arama kurtarma olmak üzere 2860 personel ve 705 araçla arama kurtarma çalışması yapıldığını belirtere Erdoğan, 'Afetten kapanan 426 yolun hemen tamamı ulaşıma açılmıştır. Afet haberini aldığımız günden itibaren devletimizin tüm kurumlarını seferber ettik. AFAD'dan Kızılay'a, jandarmadan sahil güvenliğe kadar tüm kurumlarımız bölgeye intikal etti.  119 köyde binaların hasar tespiti 50 ayrı ekiple yapıldı. TOKİ Başkanlığı ile selden en çok etkilenen 4 ilçede proje çalışmasını başlattık. Yöresel köy evlerimizi, merkezde ise zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızı inşa edeceğiz. 50 adet altında ahır olan köy evleri yapacağız' ifadesini kullandı.

Erdoğan, selden zarar gören tüm ilçe ve köylerin eskisinden daha da konforlu şekilde yeniden inşa edileceğini vurgulayarak, 'Selden zarar gören Güneysu başta olmak üzere tüm ilçe ve köylerimizi eskisinden daha güzel, güvenli ve konforlu bir şekilde imar edeceğiz. Tıpkı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin konutları, nasıl bir güzellik arz ediyorsa diğerlerini de öyle yapacağız' değerlendirmesinde bulundu.

Mevsimlerin değiştiğinin altını çizen Erdoğan, küresel ısınma ile birlikte afet olaylarıyla daha sık karşılaşıldığını söyledi.

'Allah dünyayı bir mizan, ölçü ve denge üzerinde yaratmıştır. Bu dengenin kaybolması durumunda felaketler, sıkıntılar, zorluklar kaçınılmaz olur. Denge olarak bozulunca rahmet olarak gördüğümüz yağmur adeta bir afete dönüşür' diyen Erdoğan, 'Son yıllarda artan küresel ısınma ile birlikte bu olayların daha da büyüdüğüne şahit oluyoruz. Almanya'dan Belçika'ya, Fransa'ya kadar neler olduğunu herhalde televizyonlardan izliyorsunuz. Ne yazlar eski yaz, ne kışlar eski kış, ne de baharlar eski bahar' görüşünü dile getirdi.

'Hiçbir ülkenin kendini afetlerden tamamen koruyamadığını görüyoruz' diyen Erdoğan sözlerini şöyle noktaladı:

Şu yamaçlarda 5 kat 10 kat bina yapmayın. Görüyorsunuz bu çaylıklar azot gübresiyle birlikte toprağı eritiyor. Sonra bu çamur balçığa dönüşüyor. O balçığa dönüştükten sonra o binalarda her an kaymayla karşı karşıyaya kalıyor. Yaylalarımızın, dere yataklarımızın, sahillerimizin, dağlarımızın, nehirlerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık.

Erdoğan bölgede helikopterle incelemede bulundu

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Karaismailoğlu'nun yer aldığı videoyu paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:

'Cumhurbaşkanımız, Trabzon'dan Rize'ye geçerken Artvin ve Rize'de yaşanan sel afeti sonrasında yürütülen çalışmalar hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu'ndan bilgi alıyor.'

Rize'nin Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçeleri ile Artvin'in Arhavi ilçesinde sağanak sonrası dereler taşmış, cadde ve sokaklar göle dönmüştü. Sel sularına kapılan bir kişinin kaybolduğu belirtilirken, Arhavi'de valilik tarafından kriz merkezi oluşturulmuştu.

Rize'de meydana gelen selde de 6 kişi hayatını kaybetmişti.

Vehaber Menu