Sancar: İktidar 20 yıldır ülkeyi yöneten kendisi değilmiş gibi yarattığı sorunları çözmenin sözünü veriyor

HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan'ın ardından HDP Eş Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda düzenlenen bütçe görüşmelerinde konuşuyor.
Sancar: İktidar 20 yıldır ülkeyi yöneten kendisi değilmiş gibi yarattığı sorunları çözmenin sözünü veriyor
2022-12-05 17:05:51   Güncelleme: 2022-12-05 17:05:51    

TBMM Genel Kurulunda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmelerine başlandı. Buldan'ın ardından kürsüye gelen Sancar'ın açıklamalarından önce çıkanlar şöyle:

'Bugün Türkiye'de 30 milyon insan açlık sınırının altında. Gençler umutsuz, Türkiye'yi terk etmenin yollarını arıyor. 2023 merkezi yönetim bütçesi ile asıl kaynak aktarılan 2 büyük kesim savaş ve faiz lobileri. Bu bütçe, halktan aldığı vergilerden faiz lobilerine 565 milyar lira aktarıyor. Savaş lobilerine ise 468.7 milyar lira aktarıyor. Halktan toplanan her 3 liralık verginin 1 lirası faiz lobisine savaş baronlarına altın tepsilerle servis ediliyor. 3 ekmekten 1'i bu iki lobi arasında paylaşılıyor. Bu yetmezmiş gibi 660 milyar TL bütçe açığı öngörüyor. 

Bu bütçe bir seçim bütçesidir. Yani, seçim bütçesi olarak yapılacak yatırımlar, bütçeye açık olarak önceden konmuş durumda. Bu kaynaklarla kendini ayakta tutmaya çalışsa da bu mümkün değil. Bu bütçe sizlerin son bütçesidir. Küçük ortağının değersiz yalnızlığının müjdecisi bir bütçedir.

Kaynakların savaşa, faize değil; emekçilere, emeklilere, gençlere, kadınlara ve engellilere harcandığı, HDP'nin yetki sahibi olduğu ilk bütçeye de çok fazla zaman kalmadı. En fazla 8 ay.

İktidar 20 yıldır ülkeyi yöneten kendisi değilmiş gibi yarattığı sorunları çözmenin sözünü veriyor. Böyle bir yaman çelişkiyle yüz yüzeyiz. Vaatler arka arkaya sıralanıyor, vizyon belgeleri açıklanıyor. Paranın değeri pula çevriliyor. İstanbul'da en düşük kiranın 5 bin, Ankara'da 4 bin TL seviyesinde olduğu bu düzeni kim yarattı. KYK borçlarının faizini değil tamamını sileceğiz.

Vehaber Menu