SARIYILDIZ: CİZRE'DE MARKETE GİDENLERE PARA CEZASI KESİLİYOR!

Faysal Sarıyıldız: '140 cenaze var, 120'si teşhis edilemez durumda'
Sarıyıldız: Cizre'de markete gidenlere para cezası kesiliyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre'deki 120 ölünün teşhis edilemez durumda olduğu belirtti. Sarıyıldız, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı. Sarıyıldız, "140'a yakın cenaze var, bunların 120'sinden fazlası henüz teşhis edilebilir değil. Cenazeler büyük oranda yanmış, bozulmaya başlamış" dedi.

Cizre'de 22 Ocak'ta vurulan ve hastaneye kaldırılmadığı için hayatını kaybeden Cihan Karaman'ın babası da oğlunun cenazesini henüz alamadı.

Cihan Karaman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hastaneye kaldırılması için tedbir kararı aldığı yaralılar arasındaydı.

Sabah saatlerinde telefonla ulaştığımız Latif Karaman oğlunun cenazesini tespit edebilmek için yola çıktığını belirterek, "Bismil'deyim, Urfa'ya geçeceğim. Oraya götürülen cenazelerden bazıları teşhis edilebiliyormuş, teşhise gideceğim" dedi.

Karaman, Cizre'deki duruma ilişkin de "Hâlâ bir şey yok. Aynı vahşet devam ediyor. Cenazelerin çoğu yakılmış, tanınmayacak halde. Urfa, Mardin, Antep, Silopi'ye götürmüşler cenazeleri. Çoğu teşhis edilebilecek gibi değil" dedi.

Karaman, Cizre'de evlerin yakıldığını belirtip "Evleri yakmaya devam ediyorlar, geri kalan evleri de ateşe vermişler. Şehir şu an toz duman içinde" diye konuştu.

'Para cezası kesiliyor'

HDP Şırnak milletvekili Sarıyıldız da cenazeleri teslim almak ve çocukları hakkında bilgi almak isteyen ailelerin de Cizre merkezinde güvenlik güçlerinin engeline takıldıklarını söylüyor.

Sarıyıldız, "İlçe merkezinde aileler bize ulaşmaya çalışıyor fakat belediye binası etrafında gazlı müdahale oluyor ya da para cezası kesiliyor" dedi.

Sarıyıldız ve Cizre'den yerel kaynaklar, sokağa çıkma yasağını delen ailelere de kesilen cezanın 219 TL olduğunu söylüyor.

Cizre'de yasağın devam ettiği bölgelerdeki birkaç marketin sabah 8 ile 12 arasında açık kalmasına izin verildiği ancak bu marketlere gitmek için çıkanlara da para cezası kesildiği bildiriliyor.

Bazı memurlara 'salı günü işbaşı' mesajı

Yasak nedeniyle birkaç haber ajansı dışında gazetecilerin ilçeye alınmadığı Cizre'de, operasyon bölgesindeki okulların idarecilerine 'zarar tespiti yapılması amacıyla Salı günü iş başı yapmaları' için cep telefonu mesajı gittiği bildirildi.

Bir Cizreli "Milli Eğitim tarafından bazı okul idarecilerine mesaj gönderildi. Salı günü okullarda zarar tespiti yapılması amacıyla gönderilen bir mesajdı. Eğitime tekrar başlanacağı yönünde bir mesaj değil" dedi.

Benzer bir mesajın İş-Kur dahil farklı kurumlara da gittiği bildiriliyor.

Aralık ayı sonunda Cizre ve Silopi'de görev yapan öğretmenlere 'hizmet içi eğitime alındıkları' mesajı gönderilmiş, çoğu öğretmen bölgeyi terk etmişti.

İçişleri Bakanı Efkan Ala ayrıca, Silopi'de de sokağa çıkma yasağının TSİ 18.00 ile sabah 05.00 arasında devam ettiğini söyledi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki operasyonlar içinse "Orada da yakında olumlu neticeler alacağız ve bitecek" dedi.