Savcı Bharara: Türk hükümeti Sarraf davasına karışamaz

'Bu konuların Türk politikacılar ile ilgisi yok, sadece Sarraf ve suç ortaklarıyla alakalı'
Savcı Bharara: Türk hükümeti Sarraf davasına karışamaz
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

New York'ta tutuklu olan İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf davasında, New York Güney Bölgesi Federal Başsavcısı Prett Bharara ve ekibi mahkemeye yeni dilekçe sundu. Dilekçede Sarraf'ın e-postalarının aranması için temel teşkil eden 17 Aralık fezlekesiyle ilgili kısımlar da yer aldı.

ABD'de yaşayan serbest gazeteci Ali Abaday'ın Sputnik'e aktardığına göre, Rıza Sarraf'ın avukatları savcılığın 23 Eylül 2014 tarihinde müvekkillerinin e-postalarının aranması için çıkarılan emir ile ilgili olarak itiraz dilekçesi vermişti.

Savunma, dilekçede yer alan 17 aralık fezlekesinin internetten bulunduğu ve doğruluğunun araştırılmasını istemişti. Ayrıca fezleke ile ilgili gazetelerde çıkan haberlere de yer verilmişti.

Savcılık ise savunmanın söylediklerinin arama emri alınmasından sonraki tarihlerle alakalı olduğunu belirtti.

Savcılık ayrıca Türk politikacıların davanın içine çekilmesinin de doğru olmadığını belirterek, "Bu dava ABD'nin ulusal çıkarları, ulusal güvenliği, banka sahtekarlığı ve para aklamayla ilgili. Bu konuların Türk politikacılar ile ilgisi yok, sadece Sarraf ve suç ortaklarıyla alakalı" dedi.

'TÜRK HÜKÜMETİ KARIŞAMAZ'

Savcılığın 10 kasım'da mahkemeye gizli kalmak koşuluyla yazdığı ve 15 kasım'da mührü kaldırılan bir yazıda ise Türk Hükümeti'nin davaya müdahalesi tartışıldı.

Arama emri için internetten bulunan fezlekeyle ilgili olarak Türkiye Adalet Bakanlığı'nın aynı siteden fezlekeyi inceleyebileceği aktarılırken, 2014 yılında fezlekeyle alakalı hiçbir işlem yapılmamasına karşılık 2016'da ortaya kimi iddiaların atılması eleştirildi.

Savcılığın 17 aralık fezlekesini kullanmasının Türkiye Adalet Bakanlığı tarafından eleştirilmesinin anlamı olmadığı, davada nelerin kullanılıp kullanılmayacağına Amerikan yasaları ile mahkemelerinin karar vereceği ifade edildi.

'HÜKÜMET MÜDAHALE ETMEK İSTİYOR'

Yazıda ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmede Sarraf davasından söz açtığı, aynı şekilde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da Amerikan Adalet Bakanı Loretta Lynch ile görüşmesinde Sarraf'ın Türkiye'ye iade edilmesini istediği aktarıldı.

Hükümetin bu girişimlerinin tek amacının ileriki safhalarda Türk Hükümeti'nin davaya müdahale edebilmesi olduğu belirtildi.

ERDOĞAN BAYRAKTAR'IN SÖZÜ DİLEKÇEDE

Sarraf'ın 19 Aralık 2013 tarihinde tutuklanmasının ardından gelişen olaylar sonunda hükümetten üç bakanın (Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler) istifa ettiği, bir bakanın da, (Erdoğan Bayraktar) 'Başbakan'ın (Recep Tayyip Erdoğan) istifa etmesi gerek' dediği yer aldı.

Sarraf'ın tutuklanmasının ardından dünya medyasının olayla ilgili haberler yaptığına da yer veren savcılık, ayrıca Sarraf'ın finansal kayıtlarını yakından bilen birinin bir buçuk yıl boyunca her gün uçakla 1000 kilo altın taşındığını aktardığını belirtti.