Ülkeyi 22 yıldır yöneten Jammeh'in OHAL ilanının Aralık 2016'da devlet başkanlığı seçimini kazanan Barrow'un yemin ederek göreve başlamasını engelleyip engellemeyeceği henüz netleşmedi.
Ancak OHAL ilanının görevi teslim etmeyi reddeden Jammeh'in elini güçlendirdiği belirtiliyor. Muhalefet liderleri de OHAL'in hükümete Barrow'un yemin törenini iptal etme ya da erteleme yetkisini verdiğini söyledi. Jammeh açıklamasında Gambiya İslam Cumhuriyeti'nde OHAL ilan ediyorum ifadelerini kullandı. 22 YILDIR ÜLKEYİ YÖNETİYOR 1994'te darbeyle iktidara gelen Jammeh muhaliflerine yönelik işkence ve cinayetlerle anılıyor. Afrika genelindeki demokrasi yanlıları aralıktaki seçimlerde Jammeh'in yenilgisini kutlamış ve görevi bırakmayı reddetmesinin bölgesel liderler için bir test olduğu yorumunu yapmıştı.
NİJERYA ASKERİ MÜDAHALEYE HAZIRLANIYOR
Nijerya ve diğer Batı Afrika ülkeleri de Gambiya'ya askeri müdahale hazırlığında.
Üst düzey bir Nijeryalı askeri kaynak Batı Afrika ülkeleri liderleri dün bir araya gelerek Yahya Jammeh'i görevden almak için en iyi stratejiyi tartıştı dedi. Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler'in (BM) plan için Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'na (ECOWAS) destek teklifinde bulunduğunu söyleyen kaynak Operasyon için Nijerya dahil bazı Batı Afrika ülkeleri asker sağlayacak dedi. Nijerya'nın bölgeye bir savaş gemisini de gönderdiği belirtiliyor. YÜZLERCE KİŞİ ÜLKEDEN AYRILDI, BAKANLAR İSTİFA ETTİ Gambiya'daki siyasi krizi nedeniyle yüzlerce kişi komşu Senegal'e sığındı. Gambiya Finans Bakanı Abdou Kolly ile yerine atanan Turizm Bakanı Benjamin Roberts ayrıca Dışişleri Bakanı Neneh Macdouall-Gaye ve başkent Banjul'un belediye başkanı istifa etti. Dışişleri Bakanı ve birçok hükümet yetkilisinin ülkeden ayrıldığı belirtiliyor.