Senegal seçimlerinin ertelenmesiyle çatışmalar arttı, bir öğrenci hayatını kaybetti

Senegal'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesine karşı düzenlenen şiddetli protestolar ülke geneline yayıldı ve ilk ölüm bildirildi.
Senegal seçimlerinin ertelenmesiyle çatışmalar arttı, bir öğrenci hayatını kaybetti
2024-02-11 16:07:37   Güncelleme: 2024-02-11 16:07:37    

Bir muhalefet lideri ve yerel bir hastane kaynağı, Cuma günü kuzeydeki Saint-Louis şehrinde polisle çıkan çatışmada bir öğrencinin öldüğünü doğruladı. Başkent Dakar'da güvenlik güçleri kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

25 Şubat seçimleri, Başkan Macky Sall'ın iktidar değişikliğini reddetmesi nedeniyle 15 Aralık'a ertelendi. Sall, daha önce başkan adaylarının uygunluğuna ilişkin anlaşmazlığın çözülmesi için bunun gerekli olduğunu savunarak seçimleri süresiz olarak ertelemişti. Milletvekilleri daha sonra Sall'ın görev süresini 10 ay uzattı.

Hareketin karşıtları, Senegal'in Batı Afrika'nın 'istikrarsız bir bölgesinde demokrasinin kalesi olarak itibarının tehlikede olduğu' konusunda uyardı.

Cumhurbaşkanıyla akrabalığı olmayan muhalefet lideri Khalifa Sall, daha önce seçimin ertelenmesini 'anayasal darbe' olarak nitelendirmişti. Sall, istifaya hazır olduğunu ancak ülkeyi istikrarlı ve huzurlu bırakmak istediğini söyledi.

Bir öğrencinin Saint-Louis'deki çatışmalarda öldüğü haberi Khalifa Sall tarafından sosyal medyada bir paylaşımla bildirildi. Khalifa Sall, 'Seçim sürecinin haksız yere durdurulmasının yol açtığı bu çatışma patlaması karşısında tüm demokratların kalpleri kanıyor' dedi.

AFP haber ajansına göre ölüm, kimliğinin gizli kalması kaydıyla konuşan yerel bir hastane kaynağı ve öğrencinin gittiği üniversiteden bir yetkili tarafından doğrulandı. Senegalli yetkililer konuyla ilgili kamuya açık bir açıklamada bulunmadı.