Seri bebek katili Lucy Letby soruşturması genişliyor: 30 bebeğe daha saldırmış olabilir

Britanya'da polis, 7 bebeği öldürmekten hüküm giyen hemşire Lucy Letby'nin onlarca bebeğe daha zarar vermiş olabileceğine işaret etti.
Seri bebek katili Lucy Letby soruşturması genişliyor: 30 bebeğe daha saldırmış olabilir
2023-08-21 15:54:30   Güncelleme: 2023-08-21 15:54:30    

Guardian'ın haberine göre, polis soruşturması hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, dedektiflerin, Letby'nin çalıştığı Countess of Chester hastanesinde 'şüpheli' olaylara maruz kalan yaklaşık 30 bebek tespit ettiklerini söyledi.

33 yaşındaki Letby'nin bu açıklanamayan ölümlerin her birinde görev başında olduğu anlaşıldı. Polis ayrıca Letby'nin çalıştığı Liverpool Kadın Hastanesi'nde doğan bebeklerin tıbbi kayıtlarını da inceliyor.

Hepsi hayatta kalan bu 30 bebek, hemşirenin Manchester Kraliyet Mahkemesi'nde 10 ay süren davasında yer alan 17 bebeğe ek olarak gündeme geldi. 

Cheshire Polis Teşkilatı tarafından, uzmanlardan, 2012-2015 yılları arasında Liverpool Kadın Hastanesi ve Chester Kontesi'nde doğan 4 binden fazla bebeğin tıbbi kayıtlarını incelemeleri istendi. 

Soruşturma genişletiliyor

Kısa süre önce sonuçlanan davada yer alan 17 bebeğin, Hummingbird Operasyonu olarak adlandırılan ve devam eden polis soruşturmasının 'birinci aşamasında' yer aldığı açıklandı.

Nisan ayı itibariyle dedektiflerin Chester hastanesinde yaklaşık 30 bebeği kapsayan 'şüpheli' vakalar tespit ettikleri anlaşıldı. Letby'nin 2012 ve 2016 yıllarında yerleştirme işlemlerini tamamladığı Liverpool Kadın Hastanesi'nde de soruşturmalar devam ediyor. Bu yılın başlarında en az bir aileye polis tarafından çocuklarının doğumunun soruşturmanın bir parçası olduğunun söylendiği öğrenildi.

Cheshire Polis Teşkilatı, 60 ila 70 arasında dedektifin görev yaptığı soruşturmanın halen açık olması nedeniyle vaka sayısı hakkında bir rakam vermenin 'imkansız' olduğunu söyledi.

4 binden fazla bebek kabulü inceleniyor

Letby soruşturmasını yürüten üst düzey polis amiri Paul Hughes, 'bir dizi' bebeğin ölümüyle ilgili 'aktif soruşturmalar' yürütüldüğünü ve ailelerinin özel eğitimli memurlar tarafından desteklendiğini doğruladı. Hughes, şu açıklamayı yaptı:

'2012'den 2016'ya kadar, hem Countess of Chester Hastanesi'nin hem de Liverpool Kadın Hastanesi'nin yenidoğan ünitelerine üzerinde çalışmamız gereken 4 binden fazla bebek kabulü oldu.

'Bu, 4 binin tamamını soruşturduğumuz anlamına gelmiyor, sadece hemşire olarak çalıştığı süre boyunca hiçbir şeyin gözden kaçmamasını sağlamak için her kabulü tıbbi açıdan kapsamlı bir şekilde incelemeye kararlı olduğumuz anlamına geliyor. Sadece tıbbi açıdan endişe verici olduğu vurgulanan vakalar daha fazla araştırılacaktır.'

Gebelik, doğum ve sonrasındaki bir aylık süreçte bebeğin sağlığı ile ilgilenen tıbbi birim olan neonatoloji personelleri; 4 binden fazla bebeğin kayıtlarını tarıyor ve ardından 'beklenmedik ve açıklanamayan' kötüleşmelerden muzdarip olanları polise iletiyor.

Polis daha sonra bu vakaları, bebeğin ani ölümünün masum bir açıklaması olup olmadığını belirlemek üzere ilgili hastanelere gönderecek. Şüpheli durumlar tespit edilmesi halinde, söz konusu bebeğin durumu Cheshire Polis Teşkilatı tarafından görevlendirilen tıbbi uzmanlar tarafından ayrıntılı olarak incelenecek.

Bir daha asla hapisten çıkamayacak üçüncü kadın

Letby'nin hüküm giydiğinde, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan yani bir daha asla hapisten çıkamayacak olan üçüncü kadın olması bekleniyor.

Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan diğer iki kadın ise 1970'li ve 1980'li yıllarda en az dokuz genç kadını işkence ederek öldüren Rose West ve 2013 yılında Peterborough Hendek Cinayetleri olarak bilinen olayda üç erkeği öldüren Joanna Dennehy.

'NHS yöneticileri daha sıkı denetlensin'

Öte yandan kıdemli doktorlar, Lucy Letby cinayetleri ile ilgili hataları ele almadıkları iddialarının ardından Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) yöneticilerinin daha sıkı denetlenmesi çağrısında bulundu. 

The Telegraph'ın haberine göre; kıdemli doktorlar, 'hesap vermeyen' NHS yöneticilerine baskı yapılmasını talep etti. 

Doktorları temsil eden İngiliz Tabipler Birliği, üst düzey sağlık hizmeti yöneticilerinin, hastalara zarar veren doktorları görevden alabilen Genel Tıp Konseyi (GMC) benzeri bir düzenleyiciye karşı sorumlu tutulması çağrısında bulundu. 

Letby vakasında NHS yöneticilerinin rolüne ilişkin endişeler, Countess of Chester Hastanesi'ndeki çocuk doktorlarının hemşire hakkındaki endişelerini defalarca dile getirdiklerinin ve bu endişelerin üst düzey yöneticiler tarafından dikkate alınmadığının ortaya çıkmasıyla üst düzeye çıktı. 

Letby'nin yedi bebeği öldürdüğü ve altı bebeği de öldürmeye teşebbüs ettiği dönemde  Countess of Chester Hastanesi İcra Kurulu Başkanı olan Tony Chambers, daha sonra bir dizi başka NHS pozisyonunda görev aldı.