Shanahan: F 35 programı çuvalladı

Pentagon'un soruşturmayla ilgili açıkladığı rapora göre Shanahan, bu açıklamaları yaparken muhteşem olarak tanımladığı savaş uçağının kendisini değil, programın genelini kasettiğinin de altını çizdi.
Shanahan: F-35 programı çuvalladı
2019-04-27 14:07:54   Güncelleme: 2019-04-27 14:07:54    

Shanahan hakkındaki Etik Komisyon araştırması, daha önce yönetici olarak çalıştığı Boeing firmasını, F-35'lerin ana üreticisi olan Lockheed Martin karşısında 'kayırmakla' itham edilmesi üzerinde başlamıştı.

Komisyon soruşturma sonunda Shanahan'ı akladı.

Komisyon ayrıca, Shanahan'ın F-35 programıyla ilgili sözlerinin önemli ve diğer üst düzey hükümet yetkililerinin açıklamalarıyla uyumlu olduğuna karar verdi.

Yedek parça ve uçuş maliyeti sorunu

Shanahan'ın F-35 programıyla ilgili eleştirileri, 'radara yakalanmama yeteneği, süpersonik hızı, aşırı çevikliği ve eşsiz sensör füzyon teknolojisiyle geleceğin ölümcül ve çok yönlü savaş uçağı' olarak lanse edilen F-35'lerin 'yedek parça sorununa ve uçuşların maliyetine' odaklanıyor.

Patrick Shanahan'ın kaygıları, ABD Sayıştayı'nın dün yayımladığı bir raporda da yer aldı.

'Uçakların yüzde 30'u uçamadı'

Raporda, Mayıs-Kasım 2018 döneminde F-35'lerin yaklaşık yüzde 30'u yedek parça sorunu nedeniyle uçamadı. Savunma Bakanlığı'nın 4,300 adet F-35 yedek parçası açığı var denildi.

Daha önce F-35'lerin yazılım, motor ve silah sistemlerinde yaşanan sorunlar da eleştiri konusu olmuştu. Bazı askeri uzmanlar, Amerikalı komutanların verdiği güvencelere rağmen F-35'lerin muharebe kabiliyetini sorguluyor.

Japonya'da bir F-35 bu ay Büyük Okyanus'ta düşmüştü. Japonya'nın bu olay üzerine filosunda yer alan 12 F-35'i hizmet dışı bırakması bu uçaklarla ilgili şüpheleri artırmıştı.

Japonya'nın F-35 filosu 147 uçaktan oluşacak. Bunun yanında Güney Kore ve Avustralya da filosuna F-35'leri dahil etti. Singapur da filosunu F-35'lerle yenilemek istediğini açıkladı.