SİNAN ATEŞ'İ ÖLDÜREN ERAY ÖZYAĞCI'NIN CEZAEVİNDEKİ GÖRÜŞME KAYITLARININ NEDEN SİLİNDİĞİ SORULDU

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Sinan Ateş cinayetinin tetikçisi Eray Özyağcı'nın cezaevindeki görüşmelerinde alınan ses ve görüntü kayıtlarının 'geri getirilemeyecek şekilde' silinmesine ilişkin tuhaflıkları yazdı. 'Her ne kadar, Eray Özyağcı’nın avukatıyla cinayete dair bir şey konuşmadığı iddia edilse de imha tutanağındaki veriler oldukça şüphe uyandırıyor' diyen Pehlivan, 'Sahi, aslında neleri sildiniz?' diye sordu.
Sinan Ateş'i öldüren Eray Özyağcı'nın cezaevindeki görüşme kayıtlarının neden silindiği soruldu
2024-05-24 17:46:53   Güncelleme: 2024-05-24 17:53:00    

Barış Pehlivan, 'Tetikçinin silinen görüşmeleri' başlıklı yazısında, 13 Nisan 2023'te Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği'nin, başsavcılığın talebiyle aldığı kararı hatırlatarak, 'Buna göre, Sinan Ateş’i öldüren tetikçi Eray Özyağcı’nın cezaevindeki görüşmeleri sesli ve görüntülü şekilde kaydedilecekti' dedi. 

Pehlivan, kararın gerekçesini şöyle aktardı:

'Ankara’ya hayatında ilk defa cinayet sebebiyle gelen şüpheli Eray Özyağcı ve diğer şüpheliler ile maktul arasında herhangi bir husumet tespit edilmedi. Bu itibarla olayın azmettiricisinin tutuklu şüpheli Eray Özyağcı ile irtibata geçme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu, somut delillerin varlığının mevcut olduğu ve şu ana kadar yapılan çalışmalarda bu konuda başka suretle delil elde edilmesinin imkânsız olduğu değerlendirildi.'

Pehlivan'ın yazdığına göre, tutukluların görüş yerlerinin özel hayat dışındaki 'kamuya açık' yerler olduğunu belirten ve tetikçinin cezaevindeki görüşmelerinin üç hafta süreyle kaydedilmesini talep eden Başsavcılık kararı, Eray Özyağcı’nın tutuklu olduğu Sincan Cezaevi’nden sorumlu Jandarma Komutanlığı’na iletildi. Jandarma da iki personeline bu kararı 19 Nisan 2023’te bildirdi ve aynı gün takip başladı.

Pehlivan, 'İlk başta, tetikçi Özyağcı’nın avukatlarıyla görüşme yapacağı odaya iki ayrı ses kayıt cihazı gizlendi. Üç haftalık yasal takip süresi bitince beş kez birer hafta uzatma kararı verildi. 13 Nisan’da verilen karar gereği başlayan gizli kayıtlar, 6 Haziran’da son buldu' bilgilerini paylaştı. 

Pehlivan, süreçteki tuhaflıkları da kaleme aldı. 'Avukat odasına konulan iki ayrı cihaza, 5 Mayıs 2023’te bir ses kayıt cihazı daha eklendi. Aradan dört gün geçince de avukat görüşme odasını gören koridordaki duvar saatinin içine bir gizli kamera yerleştirildi' ifadelerini kullanan Pehlivan, 'Alınan ilk mahkeme kararında da tetikçi Özyağcı’nın görüşmelerinin görüntülü de kaydedileceği yazıyorken gizli kameranın konması için neden 20 gün beklendi?' sorusunu sordu.

'Gariplikler maalesef burada bitmiyordu... Cezaevindeki gizli takip yasal sürede dolduktan nedense bir ay sonra, yani 6 Temmuz 2023’te tüm ses kayıtları ve görüntüler imha edildi' diye yazan Pehlivan, karar metninde özetle, 'Teknik araçlar vasıtasıyla elde edilen tüm ses ve görüntüler, suç unsuru oluşturacak nitelikte olmaması nedeniyle geri getirilemeyecek şekilde imha edilmiştir.' yazdığını belirtti.

Pehlivan, yazsını, 'Sözün özü... Her ne kadar, Eray Özyağcı’nın avukatıyla cinayete dair bir şey konuşmadığı iddia edilse de imha tutanağındaki veriler oldukça şüphe uyandırıyor. Sahi, aslında neleri sildiniz?' satırlarıyla sonlandırdı.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü