Sinan Oğan ya da seçmeni kime oy verebilir?

Sinan Oğan'ın AKP'li Tuğrul Türkeş'i retweetlemesinin ardından bazı tartışmalar yaşandı. Sinan Oğan'a, yakın çevresine ve benzer siyasi kökene sahip kişilerin kısa geçmişine göz atalım. Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde ağırlıkça Sinan Oğan'ın seçmen kitlesine odaklanılsa da realite ve istatikler aynı şeye işaret etmiyor.
Sinan Oğan ya da seçmeni kime oy verebilir?
2023-05-16 02:07:40   Güncelleme: 2023-05-16 05:06:33    

-Sinan Oğan'ın MHP Iğdır Milletvekili olduğu yıllarda ''Sizin için Allah korkusundan bile daha önce geliyor Başbakan korkusu. Nedir bu haliniz, aklınızı başınıza alın. Recep Tayyip Erdoğan korkusu sizde Allah korkusundan daha öteye gitmiş'' sözlerinin ardından yumruklu saldırıya uğramıştı.

-Sinan Oğan'la aynı siyasi kökene sahip Devlet Bahçeli Ak Parti'yi acımasızca eleştirse de ilerleyen zamanlar ittifakta birleşti.

- Ata İttifakı'nda bulunan Zafer Partili Ümit Özdağ, ağırlıkça Ak Parti'nin göçmen politikalarını eleştirmesiyle biliniyor. Ümit Özdağ'ın ve Zafer Partisi'nin merkezinde bu var. Bu durum Suriyeliler ve diğer göçmenler gönderilmeden uzlaşı sağlanmasının zor olacağı şeklinde yorumlansa da bazı sol kesimler zaman zaman Ümit Özdağ ile iktidar arasında gizli bir temas olduğu iddiasını konuşuyor.

-Sinan Oğan'ın entelektüel seviyesinin ve ikna becerisinin benzer siyasi kökene sahip siyasetçilerden farklı olduğu konuşuluyor. Katıldığı programlarda 'şu terörist', 'bu bölücü' gibi ayrıştırıcı ifadelerden çok yapay zekadan, teknolojiden söz ediyor. Bu durum da bilinen geleneksel milliyetçi kesimle beraber başka kesimleri de etkileyebileceği şeklinde yorumlanıyor.

-Sinan Oğan'la aynı siyasi kökene sahip Süleyman Soylu ilk yıllarında Ak Parti'yi eleştirse de ilerleyen yıllar bir parçası oldu.

-Ata İttifakı'nın bir parçası olan Ülkem Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Dikmen İyi Parti ile ilgili 'Değerli kardeşim, partiyi kurduk, taşıdık, koruduk, meclise soktuk sonra milliyetçi ekip olarak ya kongre tezgahlarında ya istifaya zorlanarak ya da ihraç edilerek kapıya konulduk. Sonuçta parti meral-koray-fetocular ortak ekibine kaldı. Kısaca biz milliyetçiler kullanılmış olduk' ifadesine yer vermişti.

-Ata İttifakı'nın bir bileşeni olan Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz 'Kabul etmedim' dediği Tansu Çiller görüşmesiyle gündeme gelse de ağırlıkça akademik kariyeriyle ön planda.

Seçimlerde Sinan Oğan ve ittifakının kimi destekleyeceği tartışma konusu olsa da belirleyici olma konusunda istatistikler aynı şeye işaret etmiyor.

Resmî olmayan sonuçlara göre:

Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy farkı: 2.520.164

Oy kullanmayan: 8.429.206

Geçersiz oy: 1.036.565

İkinci turda 18 yaşını geçecek yeni seçmen sayısı: 50 bin

Sinan Oğan'ın oyu: 2.829.634

Muharrem İnce'nin oyu: 238.690

İyi Parti ve MHP'ye sırtını dönen Oğan'ın seçmeninin ikinci turda kararsız kalabileceği değerlendirmeler arasında.

Diğer yandan an itibariyle 2 milyona yakın görüntülemeye ulaşan bir Twitter kullanıcısının yaptığı paylaşım şu şekilde;