Şişli Belediyesi, Erdoğan'ın Lozan açıklamasına tepki gösterdi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Lozan Antlaşması'yla ilgili sözlerine yönelik Şişli Belediyesi açıklama yaptı.
Şişli Belediyesi, Erdoğan'ın Lozan açıklamasına tepki gösterdi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Şişli Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada “Bugünkü varlığını ve iktidarını Cumhuriyet ve Atatürk devrimlerine borçlu olanların, Lozan Antlaşması'nı eleştirmelerini anlamak mümkün değildir. Lozan, İstiklal Savaşı'nı zaferle sonuçlandıran bir milletin, tam bağımsız bir Türkiye'yi inşasının imzasıdır. Bu imzada, toprak altında binlerce kefensiz yatan vatan şehidinin, Hasan Tahsin'in, Nene Hatun'un hakkı vardır. Lozan'ın kanıtı, al bayrağımızın ilelebet dalgalanacağı Türkiye Cumhuriyeti'nin ta kendisidir. Gerisi laf-ı güzaftır.” denildi.

 

YUNANİSTAN DA TEPKİ GÖSTERDİ

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, 1923 anlaşmasına saygı duyulmasını talep etti. Gazetecilere yapılan açıklamada, “Lozan Antlaşması ve tüm uluslararası hukuk, uygar dünyanın gerçekleri ve hiç kimse, buna Ankara da dahil, bunu inkar edemez. Herkes buna saygı göstermeli. Bu ne kadar acı verici görünse de” denildi.

Erdoğan’ın açıklaması, Yunan basınında diğer tüm haberleri ikinci plana iterek manşet oldu. Skai televizyonu, modern tarihte ilk kez Türkiye yönetiminin açık bir şekilde Lozan Antlaşması’nın doğruluğunu sorguladığını kaydetti. '
 
TEHLİKELİ VE KIŞKIRTICI'
 
Neredeyse tüm Yunan politikacılar, konuyla ilgili yorum yaptı. Hepsi, Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın tehlikeli, kışkırtıcı ve Türk yönetiminin sistematik olarak Yunanistan’ın Ege adalarındaki egemenlik hakkını sorgulama girişimlerinin bir parçası olduğu fikrinde birleşti. Yunan partiler, Cumhurbaşkanı'nın seçtiği zamanlamaya dikkat çekerek, açıklamanın, Kıbrıs görüşmelerinin etkinleştiği ve sığınmacı sorununun çözülmeye çalışıldığı bir dönemde geldiğini kaydetti.