Bahçeli'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Bugünkü şartlarda çevre sorunları toplumsal, ekonomik ve kültürel ve ahlaki boyutları olan karmaşık sorunlar yumağı haline gelmiştir. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerle yetişen her yeni ortam çevreyi ya doğrudan veya dolaylı şekilde etkilemiş insanın hayat ve refah standartlarını çalkantılı bir mecraya sürüklemiştir. Marmara Denizi'nde mart ayından itibaren baş gösteren kıyılarımızda feci bir boyuta ulaşan deniz salyası istilası çevre üzerinde bir kez daha fakat daha derinlikli düşünmemize yol açmıştır.
Çevre sorunlarını kalkınma çevre ikilemi yerine akılcı bir koruma kullanma ve geliştirmeyi ön gören sürdürülebilir kalkınma modeliyle aşmak mümkündür. çevre politikalarımızın esasını da gelecek nesillere temiz bir çevrenin intikali oluşturmaktadır.
Su, hava, toprak ve denizi birlikte değerlendiren entegre çevre politikaları geliştirilmelidir
Kıyı, deniz, akarsu, göl, yapay göl ve diğer sulak alanların çevresi ile ekosistemlerin tamamını bütünlük içinde ele alan kıyı planlaması ve yönetim sistemi uygulanmalıdır. Su, hava, toprak ve denizi birlikte değerlendiren entegre çevre politikaları geliştirilmelidir. Ayrıca bio-güvenlik ve genetiği değiştirilmiş organizmalar konusundaki tehlikeleri bertaraf etmek maksadıysa tarım çevre ve teknoloji politikaları eş zamanlı uygulanmalıdır. Bizlere düşen esas görevlerden biri de çevre duyarlılığını tesis etmektir.
Günümüz dünyasında çevre sorunları ile insan sorunlarını birbirinden ayırmak neredeyse hayaldir
Mutlak surette kabul etmek zorundayız kirli bir denizin çevresinde sağlıklı bir hayat kurulamayacaktır. Demem odur ki bir zihniyet değişikliğine refakat eden çevre ile uyumlu bir hayat şartlarını da inşa etmek durumundayız. Günümüz dünyasında çevre sorunları ile insan sorunlarını birbirinden ayırmak neredeyse hayaldir. Çevreyi dikkate almayan her çabanın sonuç itibariyle faturası ağır olarak kazandırdığından çok daha fazlasını kaybettirecektir.
Siyasilere deniz salyası çağrısı: Al birliğine, güç birliğine ve hedef birliğine ileri düzeyde ihtiyaç var
Bizim milliyetçilik anlayışımızda çevrecilik ana eksenlerden biridir. Çevre demek aynı zamanda vatan demektir. Sahillerimizi işgal eden deniz salyasıyla mücadele konusunda uygulanacak politikalara samimiyetle destek vereceğimizi; bu ağır sorundan ülkemizin ve deniz canlıların kurtarılması hususunda yapılan ve yapılacak her çalışmanın yanında duracağımızı kararlılıkla ifade ediyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından açıklanan ve 21 başlıktan oluşan eylem planını bugünden itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi'ndeki deniz salyasını temizleme seferberliğini yürekten destekliyoruz. Geldiğimiz bu aşamada siyasi partilere düşen öncelikli görev bu meseleyi istismar etmemektir. Siyasi rant hesabına tevessül gibi bir yanlışa da hiç kimsenin düşmemesi gerekir. Çünkü deniz salyası belasını yenmek için sabrın yanı sıra el birliğine güç birliğine ve hedef birliğine ileri düzeyde ihtiyaç olduğu da asla unutulmamalıdır.
Siyasi etik yasası
Siyasi etik yasasının daha fazla gecikmeden mutabakatla ve süratle çıkarılması dileğimizdir. Siyaset centilmenlik içinde yapılmalıdır.
Bahçeli Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ı hedef aldı
Siyasette idare tamamdır müdara da tamamdır ama dubaraya yer olmamalıdır. Ne var ki dubaracı yüzler siyasette çok faal ce fazladır. Geçmişine sırt dönüp çıkarlarının peşine düşenlerin görünülürlüğü artmıştır. Devletin en üst makamlarında görev alanların mahremiyetlerine emanet olan konuların ulu orta konuşmaları dün birlikte olduklarını bugün karalamaya çalışmaları münafıklık alametidir. Türkiye'de başbakanlık yapmış bir şahsın kendisiyle beraber mezara gitmesi gereken sırları döküp saçması bu devletin kimlerin elinde kalındığına bariz delildir. Gizlemesini bilmeyenin yönetmesi mümkün değildir. Serok Ahmet böyle biridir. Gelecek Partisi'nin yöneticilerine tavsiyem şudur; bu Serok'un yanında sakın konuşmayın aman ha sır verme gafletine düşmeyin. Aynı şey Selamsız Babacan için de geçerlidir.
Muhalefet eleştirisi
Demokrasinin hakim olduğu ülkelerde muhalefet partileri birbiriyle çelişir gibi görünen iki ayrı tavrı aynı anda göstermekle sorumludur. Bir yandan iktidarı eleştirirken bir yandan da rejime ve ülkeye muhalefetten kaçınmak durumundadırlar. Demokrasinin bekası iki ucu keskin bıçak gibi parlayan bu hassasiyete yakından bağlıdır. Biz bu hassasiyete milli ahlaki ilkeli muhalefet anlayışı diyoruz ve herkesi bunlara uymaya davet ediyoruz.
Ayrıntılar gelecek...