Sızdırılan kimlik bilgileriniz başınıza ne iş açabilir?

Yaklaşık 50 milyon Türk vatandaşının kişisel verilerini içeren Türk Vatandaşı Veritabanı başlıklı bir veritabanı bulundu. Veritabanının 1,5 gigabayt boyutunda olduğu ve hackerlar tarafından yayınlandığı öğrenildi. Abdullah Gül’e ait ev adresinin Çankaya
Sızdırılan kimlik bilgileriniz başınıza ne iş açabilir?
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Hackerlar veritabanını 'Türkiye için dersler' başlığında paylaşırken, sisteme erişimin bu kadar kolay olması eleştirildi. Veritabanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kişisel bilgilerinin yer aldığı ve bilgilerin 2008 yılına ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ne ait olduğu bilgisi paylaşıldı.

Welt'in hackerlerin yayınladığı bilgileri indirip,doğruluğunu test ettiği öğrenilirken karşılaştırılan bilgilerin gerçek olduğu bilgisi paylaşıldı. Diğer yandan bir çok Türk vatandaşına bankaları arayıp güvenlik zaafiyeti olup olmadığı konusunda bilgi almaları gerektiği belirtildi.

 

Hürriyet'ten Oktay Volkan Alkaya'nın haberine göre, Thanksgiving.who.ec adresinden sorgu yoluyla erişebilinen kimlik bilgileri büyük paniğe yol açarken, söz konusu adrese erişim kapatıldı. Hükümet kanadından yapılan açıklamalar olay hakkında yasal işlem yapılacağı yönünde ancak kimlik bilgileri çoktan başkalarının eline geçmiş olan vatandaşlarda büyük bir güvenlik kaygısı oluştu. Peki kimlik bilgileriniz bir başkasının eline geçerse başınıza ne gelebilir?

 

E-Devlet kontrolü şart:

 

Kimlik bilgilerinizle adınıza bir telefon hattı açılıp açılmadığını kontrol etmek için E-Devlet'e bağlanarak göz atmanızda fayda var. Sahte bir kimlik üzerinde size ait bilgilerle düzenlenmiş nüfus cüzdanları bu konuda başınızı ağrıtabilir. Sizin adınız kullanılarak alınan telefon hatlarının faturaları önünüze gelmesi çok da imkansız değil.

 

Bankacılık işlemleri:

 

Hesaplarınızın olduğu bankalarla iletişime geçerek bilginiz dışında bir talimat ya da işlem yapılıp yapılmadığını kontrol etmenizde de fayda var. Kimlik bilgilerinizle bankaların call-center servisleri üzerinden işlem yapmak oldukça kolay. Annenizin kızlık soyadı aslında sizi çok iyi koruyan bir güvenlik sorusu değil çünkü sosyal medya hesaplarınız açıksa, kısa bir taramayla annenizin kim olduğu ve kızlık soyadının ne olduğu anlaşılabiliyor!

 

Ancak belirtmek gerekir ki: Kimlik fotokopiniz ve imzanız olmadan hiçbir banka kredi kartı veremiyor. Sahte kimlik ve fotokopisi oluşturulsa bile zorunlu olarak ikametgah belgesi veyahut güncel bir fatura isteniyor. Bunlar olmadan kredi kartı veya vadesiz hesap bile açılması mümkün değil. Ancak banka personelinin bu evraklar olmadan da işlem yapması imkansız değil. Fakat böyle bir durumda uğrayacağınız zarar karşısında banka hukuka karşı hesap vermek durumunda. Fakat siz bunu fark edene kadar iş işten geçebilir, bu sebeple kontrol yapmakta fayda var.

 

Kimlik doğrulaması yapılan İnternet Siteleri:

 

Bazı sosyal platformlarda onaylı kullanıcı olmak için kimlik bilgilerinizin doğru tanımlanması yeterli! Bu da sizi isteğiniz dışında ilginizin alakanızın olmadığı sitelerle, forumlarla ve sosyal medya hesaplarıyla ilişkilendirebilir!