Basın açıklamasını okuyan SOL Parti PM Üyesi Nuriye Alsancak, Saray uyguladığı ekonomi politikasıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük servet transferini gerçekleştirmektedir. Patronlara milyonlarca dolarlık teşvikler sağlanırken, halkın ekmeği, vergi artışları ve zam yağmuruyla her gün biraz daha küçülmektedir” dedi.
Alsancak açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Krizin yükü, uygulanan kemer sıkma politikaları ile halka ödetilirken; patronlara teşviklerin kapısı ardına kadar açılmaktadır. Yerlilik ve millilik söylemini, ‘yoksul dostu’ edebiyatını dilinden düşürmeyen iktidar, halkın en temel ihtiyaç maddelerine vergiler yağdırırken yerli ve yabancı tüm sermaye kesimlerine milyonlarca dolarlık teşvik sağlamakta, tüm kamusal kaynakları sermayeye peşkeş çekmektedir. Muktedirler saraylarında lüks ve şatafat içinde bir hayat sürerken; emekçiler, gençler, emekliler ve halk yoksulluk hatta açlık sınırının altında bir yaşama mahkûm edilmektedirler.
Ülkemizin bu ekonomik krizden çıkmasının tek yolu bu yağmacı, zengin dostu AKP iktidarına karşı mücadeleden ve halkçı ekonomik politikadan geçmektedir. SOL Parti olarak, yaşadığımız ekonomik krize karşı halkçı bir çıkış için aşağıdaki başlıklarda birlikte mücadele çağırıyoruz.”
SOL Parti İl Sekreteri Kemal Koç da, Karadeniz'de son sel felaketinde hayatını kaybeden yurttaşlarımızı anıyoruz. Zamların yoksulluğun sorumlusu 100 metre ilerdeki AKP iktidarıdır. Sorumlu onlar ve onların yandaşlarıdır. Ülkeyi felaketler ülkesine çeviren antidemokratik seçim yasalarıyla secimi kazananlar bilsin ki bu zamlara, bu yoksulluğa karşı mücadelemiz sürecek arkadaşlar. Tüm halkımızı yoksulluğa karşı mücadele etmeye davet ediyoruz. diye konuştu.
Açıklamada yapılan zamlara karşı talepler de sıralandı:
1-) Zamlar ve vergi artışları derhal geri alınmalıdır.
2-) Herkese yurttaşlık temel geliri ödenmelidir. Her kişiye ülkenin yurttaşı, toplumsal varlıkların paydaşı olması sıfatıyla bütçeden yurttaşlık temel geliri ödenmelidir.
3-) Halkın ihtiyaçlarını karşılamak üzere kademeli olarak servet vergisi uygulanmalıdır. Emekçilerin ödediği dolaylı vergilerin payı azaltılmalı, yıllardır yoksulların cebinden zenginlerin kasasına yapılan servet transferi sona erdirilerek servet vergisi hayata geçirilmelidir.
4-) Eğitim ve sağlık hizmeti herkes için bir haktır. Devlet eliyle herkese eşit, ücretsiz ve nitelikli olarak sunulmalıdır. Servet biriktirme aracına dönüşmüş özel okul ve özel hastaneler kamulaştırılmalıdır.
5-) Barınma herkes için bir haktır. Güvenli ve insanca barınmak için devlet halk için sosyal konutlar oluşturmalıdır. Devlet tüm öğrencilerin barınma sorununu ücretsiz olarak çözmelidir. Bunun için kamu kaynaklarıyla büyütülmüş tüm tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılmalıdır.