SOLUN KALESİYDİ IŞİD KAMPI OLDU!

12 Eylül askeri darbesi öncesinde sol çevrelerin hakim olduğu İsmetpaşa, bugün IŞİD'e eleman gönderen bir kamp haline dönüştü. O dönem solculardan adını alan Taylan Özgür de IŞİD'e katılmış.
Solun kalesiydi IŞİD kampı oldu!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Hacıbayram Mahallesi İsmetpaşa semtine önceki gün operasyon düzenlendi. 12 Eylül 1980'de gerçekleşen askeri darbesi öncesinde sol grupların etkili olduğu İsmetpaşa, bugün  Suriye’den gelen militanların barındığı bir yer haline dönüştü. Bölgede çadır mescitler dikkat çekiyor. 68 kuşağının devrimcilerinden Taylan Özgür’den adını alan 15 yaşındaki genç bugün IŞİD saflarında savaşıyor.

Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, semtte, IŞİD’in toplantılarının yapıldığı bir çadır mescit de mevcut. Mescitte, namaz kılmak ve sohbetler için ayrı bölümler bulunuyor. Semt halkı mescitte namaz kılındığını ve dini sohbetler yaptıklarını belirtiyor. Polis, operasyonda mescidin üzerindeki çadır örtüyü kaldırdı. 

Harf devrimi sırasında Atatürk’ün Latin harfleri gösterdiği okullardan biri olan, ancak kapatılan Turgut Reis İlkokulu önündeki Atatürk fotoğrafı da yırtılmış durumda. Semt halkı, fotoğrafın ve Atatürk büstünün, IŞİD’e yakın ailelerin çocukları tarafından tahrip edildiğini öne sürüyor.  

DEĞİŞİM ‘SÜHA’ İLE BAŞLADI

Semtte işyeri bulunan Aza Mehmet Arabacı, 2003 yılından itibaren ‘Süha’ isimli kişinin çalışmalarıyla birlikte semtlerinde gözle görülür bir değişimin yaşandığına dikkat çekerek, şunları anlattı:
“Süha, düzenlediği dini sohbet toplantılarında ilk etapta çevresinde aşırı alkol ve uyuşturucu kullanan kişiler üzerinde etkili oldu. 2013 yılında O.G.’nin IŞİD’e katılarak, komutan olması ile birlikte semtimizdeki gençlerden bazıları Suriye’ye giderek savaşmaya başladı. Yaklaşık 100 gencimizin IŞİD’e katıldığını biliyorum. Bazıları geri döndü. Semtte bulunan ve IŞİD üyelerinin toplandığı mescitte, zaman zaman örgüt için önemli isimlerin gelerek sohbet toplantıları düzenlediklerini biliyorum.”
Arabacı, sanıldığının aksine çocukları IŞİD’e katılan ailelerin bir rahatsızlıklarının bulunmadığını öne sürerken, “Ailelerin büyük bir bölümü, çocuklarının IŞİD saflarında olmasından memnun. Biz yıllardır, devletin buradaki yapılanmaya izin vermemesi gerektiğini anlatmaya çalıştık. Ancak sesimizi kimseye duyuramadık” diye sitem etti. 


TAYLAN ÖZGÜR DE IŞİD SAFLARINDA!


Oğlu IŞİD saflarında olan baba Yaşar Yaradılış ise dini konularında çocuklarının beyinlerinin yıkandığı anlattı: “Taylan Özgür en küçük çocuğum. Ben devrimciyim. Oğluma bu nedenle 12 Eylül öncesi öldürülen Taylan Özgür’ün adını verdim. İsmetpaşa da solun kurtarılmış yerlerinden biriydi. Halkevleri'nde büyüdüm. 12 Eylül döneminde İsmetpaşa’da bir tane radikal dinci bulunmazdı. Oğlum da burada büyüdü, liseye geçtikten sonra okulu bıraktı. Haziran 2014 tarihinde IŞİD’e katıldı. 22 Haziran 2014 tarihinde yaralanıp Şanlıurfa Devlet Hastanesi’ne tedavi için getirilmiş. Gittim oğlumu aldım. Ankara’da tedavisine devam etti. 6 aylık tedavisinin ardından Ocak2015’te tekrar Suriye’ye gitmek için evden kaçtı. Ancak ben hemen Terörle Mücadele ekiplerine bildirdim. Aksaray’ın girişinde yakalandı. Bunun üzerine daha sıkı takip altına aldım. Ancak Haziran 2015 tarihinde tekrar kaçtı. Emniyet’e bildirdim. Ancak yakalanamadı, Suriye’ye geçmeyi başardı.”
Eski muhtarı Ahmet Bahadır da “IŞİD sempatizanlarının büyük bölümü İsmetpaşa semtinden bulunuyor. Son 3-4 senedir, bu insanlar görülmeye başlandı” dedi.