Sudan'da Başbakan Abdullah Hamduk tutuklandı

Doğu Afrika ülkesi Sudan'da askeri güçlerin yönetime el koyarak Başbakan Abdullah Hamduk'u tutukladı. Egemenlik Konsey Başkanı Abdulfettah Buhran, Konsey ve Bakanlar Kurulu'nun feshedildiğini, ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini ve yönetimin orduya teslim edildiğini açıkladı.
Sudan'da Başbakan Abdullah Hamduk tutuklandı
2021-10-25 18:05:41   Güncelleme: 2021-10-25 18:18:06    

Sudan'da bir grup askerin, bugün şafak vaktinde Başbakan Abdullah Hamduk'un evini kuşattığı ve zorunlu ikamete aldığı bildirildi.
Sudan Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Birleşik müfrezeler, Sudan Egemenlik Konseyi'nin birkaç sivil üyesini ve geçiş hükümetinin bakanlarını gözaltına aldı ve onları bilinmeyen bir yere götürdü' ifadelerine yer verdi.

Sokağa çıkma çağrısı

Sudanlı siyasi partiler, darbe girişimi sonrası sivil itaatsizlik çağrısı yaparken Sudan Meslek Odaları Birliği ise halkı sokağa inmeye çağırdı.
Daha sonra Sudan Enformasyon Bakanlığı, Başbakan Hamduk'un, darbeyi reddettiği için tutuklandığı ve bilinmeyen bir yere nakledildiği bilgisini paylaştı.

Televizyon binalarına baskın yapıldı

Diğer yandan Sudan Enformasyon Bakanlığı, askerlerin televizyon binalarına baskın yaptığı ve çalışanları gözaltına aldığını bildirdi.

Washington: Askerin yönetime el koyması, ABD yardımını riske atar

ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman, yaptığı açıklamada, ordunun yönetime el koymasının Sudan'ın Anayasa Deklarasyonu'na aykırı olacağı ve ülkeye yönelik ABD yardımını riske atacağı konusunda uyardı.

Sky News'e konuşan kaynaklar, Feltman'ın başkent Harum'u terk ettiğini belirtti.

AB'den 'geçiş sürecini yeniden rayına oturtma' çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı açıklamada Sudan'daki gelişmeleri son derece endişeyle izlediklerini belirtti.
Borrell, 'AB, tüm paydaşları ve bölgesel ortakları geçiş sürecini yeniden rayına oturtmaya çağırıyor' ifadelerini kullandı.

Arap Birliği'nden geçiş sürecine bağlılık çağrısı

Arap Birliği ise, açıklamasında Sudan'daki gelişmelere dair endişesini dile getirdi. Birlik, ülkedeki taraflara 'geçiş sürecine bağlı kalma' yönünde çağrı yaptı.