Sudan'ın eşcinsel ilişkiye uyguladığı kırbaç ve idam cezasını kaldırması, LGBTİ+ aktivistlerince memnuniyetle karşılandı. 40 yıl şeriat hükümlerini uygulayan ülkedeki bu umut verici adımlar, yeni düzenlemede öngörülen hapis cezalarının da kaldırılması çağrılarını harekete geçirdi.
1989'dan bu yana ülkeyi yöneten diktatör Ömer El-Beşir'in geçen yıl devrilmesinin ardından yönetimi devralan geçiş hükümeti, ülkeyi demokrasiye taşıma sözü vermişti.
Mısır ve Sudan'da bulunan bir LGBT+ grubu olan Bedayaa'nın kurucusu Nur Sultan Reuters'e yaptığı açıklamada, Bu değişiklikler yeterli değil, ancak değişiklikleri hayata geçirmeye çalışan geçiş hükümeti için ilk olarak atılmış büyük bir adım diye belirtti. Sultan, Bunu reform yolunda olumlu bir değişiklik olarak görüyoruz diye konuştu.
Eşcinsel ilişki, Orta Doğu ve Afrika'nın çoğunda suç olarak görülüyor. LGBT+ hak grubu ILGA'ya göre, İran, Suudi Arabistan, Yemen, Nijerya, Sudan ve Somali'de eşcinsel ilişkiye ölüm cezası uygulanmaktaydı. Yeni reformlarla Sudan'ın bu ülkeler arasından ayrılması bekleniyor.
Sudan'ın eski yasalarına göre, suçun işlendiği ilk sefer eşcinsel erkeklere 100 kırbaç, ikincisinde 5 yıl hapis ve aynı suçun üçüncü kez işlenmesi durumunda ise ölüm cezası uygulanmaktaydı. Yeni düzenlemeyle cezalar beş yıl ile müebbet arasında değişen hapis cezalarına indirilmiş oldu.
BAŞKA HANGİ REFORMLAR ÖNGÖRÜLÜYOR?
Bu yasal düzenleme taslağı da din değiştirmeyi suç olmaktan çıkaran ve Müslüman olmayanların alkol tüketimine izin veren değişiklik paketi içinde geliyor. Adalet Bakanı tarafından açıklanan bu reformlar kapsamında kız çocuklarının sünneti yasaklanacağı gibi, kadınların erkek akrabanın izni olmadan çocuklarıyla seyahat edebilmelerinin de önü açılacak.
ÜLKEDE BU KARARLARA TEPKİLER NASIL?
Hükümetin bu reform kararları LGBT+ çevrelerinde memnuniyetle karşılanırken, muhafazakar kesimler bu değişime tepki gösteriyorlar.
Hükümetin sağduyulu davrandığını söyleyen Sultan, Bence toplum bu değişiklikleri kabullenmede gönülsüz ancak ben hükümetin reform yolunda devam edeceğine inanıyorum diye konuştu.
Karara tepki gösteren bir twitter hesabının paylaşımı şu şekilde:
Kız çocukların sünnet edilmesi, eşcinsel ilişkinin meşrulaştırılması, alkol tüketimi, bar ve geç kulüplerinin açılması konusunda yoldan çıkmış taleplerini elde eden ahlaksızlara tebrikler
Başkent Hartum'da yaşayan bir LGBT+ aktivisti olan Fabo Elbaradei, idam cezasının kaldırılmasını memnuniyetle karşılamakla birlikte bunun Sudan'da eşcinsellerin hayatını çok fazla değiştirmeyeceğini söylüyor.
Elbaradei, Thomson Reuters Vakfına yazdığı bir epostada, Kendimiz olduğumuz için sosyal ayrımcılığa ve hapis cezasına maruz kalıyoruz. Hala toplumun diğer fertleri gibi yaşama hakkından yoksunuz diye belirtti.
Hükümet yetkilileri ise Reuters'in yorum taleplerini cevapsız bıraktı.