Süper Ay yarın çıplak gözle görülebilecek

14 Kasım Pazartesi akşam saatlerinde yaşanacak 'Süper Ay' 21. yüzyılda gerçekleşen ilk en büyük dolunay olacak. Süper Ay Dünya'nın uydusu Ay'ın gezegenimize en yakın konuma geldiği anda meydana gelecek. Gökyüzünde sıra dışı bir görüntüye sahne olacak Süpe
Süper Ay yarın çıplak gözle görülebilecek
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Akşam saatlerinde gökyüzüne bakıldığında normal zamanlara oranla ay yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görülecek. Bir önceki süper ay 1948 yılında gerçekleşmişti.

Bu görsel şölen hakkında Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi’nde (UBAM) görev yapan Astronom Abdullah Karalar, 21. yüzyılda Dünyaya en yakın konumda olacak olan dolunay hakkında bilgiler verdi.

SÜPER AY NEDİR?

Astronom Abdullah Karalar şunları söyledi: "Bildiğiniz üzere ay dünyanın etrafında belirli bir yörüngede hareket etmektedir. Bu hareketi sonucunda ay 28 günlük süreçte 5 farklı evrede gözlemlenir. Evrelerden bir tanesi de dolunaydır. Ayrıca Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesi elips şeklindedir ve Dünya bu şeklin tam merkezinde değildir. Dolayısıyla Ay, Dünya etrafında dolaşırken belli periyotlarla Dünya'ya yakınlaşıp uzaklaşır. En yakın olduğu dönemde 356.000 kilometre uzaklıkta iken en uzak olduğu dönemde 407.000 kilometre uzaklıktadır. Ay'ın Dünya' ya en yakın olduğu pozisyonuna 'yerberi' denmektedir. Süper Ay dediğimiz şey ise bu iki astronomik olayın aynı anda gerçekleşmesidir. Yani Ay, yerberi pozisyonunda iken dolunay evresinde ise astronomide buna 'Süper Ay' denir."

 

14 Kasım'da 21'inci yüzyılın en büyük Süper Ay'ı gerçekleşecek. Bu gökyüzü olayı 2034 yılına kadar bir daha gözlemlenemeyecek. Zira bu tarihe kadar Ay gezegenimize bir daha bu kadar yakın bir noktaya gelmeyecek. Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu zaman beliren Süper Ay, normal görünümünden yüzde 30 daha parlak ve yüzde 12-14 daha büyük görünmesini sağlıyor.

Peki Süper Ay'ı gözlemlemek için neler yapmak lazım?

Süper Ay'ı gözlemlemek için özel bir ekipmana ihtiyaç yok. Bu gökyüzü olayı çıplak gözle de net bir şekilde görülecek.

Uzmanlar sanılanın aksine Süper Ay'ı gözlemelerken herhangi bir ekstra önlem alınmasının da gerekmediğinin altını çiziyor.

DHA

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü