SUR'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YARGIDA!

Avukatlar Valiliğin Sur ilçesinde aldığı sokağa çıkma yasağı kararının kaldırılması için yargıya başvurdu.
Sur'da sokağa çıkma yasağı yargıda!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Diyarbakır Valiliği’nin Sur ilçesine bağlı mahallelerde ilan ettiği sokağa çıkma yasağı yargıya taşındı. Mezopotamya Hukukçular Derneği Diyarbakır Şubesi Temsilen Yönetim Kurulu  Başkanı Avukat Serhat Karaşin, yasağın kaldırılması için Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Valilik dün saat 05.00’ten itibaren Su ilçesine bağlı Abdaldede, Alipaşa, Cami Kebir, Cami Nebi, Cevatpaşa,  Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, İskenderpaşa, Melikahmet, Ziya Gökalp, Lalebey, Süleyman Nazif, Savaş, Cemal Yılmaz Mahallelerinde geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Avukat Karaşin ve dava dilekçesinde imzası bulunan iki avukat daha söz konusu idarenin bu işleminin hukuka ve yasaya aykırı olması sebebiyle sokağa çıkma yasağı işleminin iptali ile yürütmenin durdurulmasını talep etti.

Avukatlar dava dilekçesinde gerekçelerini şöyle sıraladı:

- Özelinde idarenin bu işlemi toplumun özgürlüğünün topyekûn kısıtlamasına gidebilecek, denetimden uzak hale gelmesine neden olacak bu işlem açık bir şekilde hukuka ve yasaya aykırıdır.

- İdarenin bu işlemi, olağanüstü halin uygulanması anlamına gelmekte olup mezkur  işlem Anayasal hükümlere, yasaya ve hukuka açıkça aykırıdır. İdare sokağa çıkma yasağının başlangıcı belli ise de sona erme süresi yönünden tam belirsizlik içerisindedir. Bu bile tek başına işlemin keyfi bir tutum içerisinde olduğunu göstermektedir. Keza şuan 121.000 nüfusa sahip SUR ilçesinde tüm iletişim olanakları ve kanallarının kısıtlanması özelinde Sur bölgesinde yaşayan tüm kesimlerin ve ticaret yapan esnafın mağduriyetine yol açmaktadır.

- Akrabaları ile iletişim kuramayan yurttaşların, İlçeye alınmaması ve telefon veya diğer iletişim olanakları kısıtlanması sebebiyle büyük tedirginlik içerisindedir. Bu işlem sokağa çıkma yasağı durumunu genel bir şekilde ele alınması sebebiyle hak ihlallerine sebebiyet vermektedir.

- Ayrıca ilimiz ve ilçelerindeki 6 gün önce sokağa çıkma yasağının kaldırılması dikkate alındığında yeniden bu tür uygulamalara neden olacak herhangi bir eylemin ve olayın olmaması idarenin bu işlemini hangi saik ile karara bağladığını  bizce açıklanması gereken en temel husustur.

 

Avukatlar, sokağa çıkma yasağının Anayasa’nın 2., 13. Ve 23. Maddelerine aykırı olduğunu belirterek yürütmenin durdurulmasını talep etti. 

Vehaber Menu